Izvor: Tanjug
13.10.2021 u 14:43
0

VESIĆ: Obnovljen obelisk na Brankovom mostu (FOTO)

Obelisk na uzvišenju iznad Brankovog mosta, podigunut pre šest decenije u čast Prve konferencije nesvrstanih održane u Beograd, obnovljen je, saopštio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Zahvaljujući obnovi, nova kamena obloga Obeliska visokog 25 metara, premazana je antigrafitnom zaštitom zahvaljujući čemu vandali više neće moći da uništavaju taj važan spomenik, koji ima arhitektonsko-urbanističku i značajnu istorijsku vrednost kao svedočanstvo Pokreta nesvrstanih, naveo je Vesić na Fejsbuk profilu.

PROČITAJTE JOŠ: Na Zvezdari počela akcija uklanjanja grafita

Vesić je podsetio da je Obelisk obnovljen povodom obeležavanja 60 godina od održavanja Prve Beogradske konferencije nesvrstanih zemalja.

-Na Obelisku na betonskom postamentu je natpis u bronzi sa datumima podizanja i obnove povodom Devete konferencije, održane u avgustu 1989. godine- napisao je Vesić.

Podsetio je da se Obelisk deo prostorne kulturno-istorijske celine „Kosančićev venac“, koja je utvrđena za kulturno dobro 1971. godine.

PROČITAJTE JOŠ:  KOLAPS KOD DOMA OMLADINE: Pokvario se autobus na raskrsnici – Preusmeren gradski prevoz

Obnova je izvršena prema projektu i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

-U zoni postamenta demontirana je devastirana kamena obloga zajedno sa komemorativnom bronzanom pločom. Betonsko jezgro postamenta sanirano je reparaturnim malterom…Komemorativna bronzana ploča očišćena je i konzervirana, a potom ponovo montirana sa čeone strane postamenta- rekao je Vesić.

Kako je napisao, radovi na sanaciji Obeliska izvedeni su iz sredstava Grada Beograda, u okviru Programa hitnih intervencija na spomenicima i spomen-obeležjima.

JKP Zelenilo izvelo je radove na obnovi oštećenih staza i mobilijara parka, kao i radove na hortikulturnom uređenju neposredne okoline spomenika, rekao je Vesić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter