Izvor: TANJUG
19.11.2022 u 10:41
0

AMBASADOR ĐURIĆ NA IZLOŽBI AMERIČKOG MUZEJA VOJNOG VAZDUHOPLOVSTVA: Obeležavanje misije „Halijard“ u Severnoj Karolini

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić prisustvovao je, na poziv Američkog muzeja vojnog vazduhoplovstva i specijalnih operacija, obeležavanju misije „Halijard“ u Severnoj Karolini, saopštila je ambasada Srbije u Vašingtonu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Obrativši se u svojstvu počasnog gosta, ambasador Ðurić osvrnuo se na period uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD pre više od 140 godina ističući istorijsko savezništvo naša dva naroda u oba svetska rata, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ambasador Ðurić govoreći o posebnoj ulozi srpske vojske i srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, ukazao na to da su vrednosti i slobodarski principi za koje su se naši preci tada borili rame uz rame sa američkim saveznicima isti oni koji i danas vezuju oružane snage naših dveju zemalja, za šta je najsvetliji primer saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

Ðurić je podsetio da je pre dve godine, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, u Pranjanima sagrađen i svečano otvoren Memorijalni kompleks posvećen misiji „Halijard“, kao i da je obeležavanje godišnjice ove vojne operacije prošle godine uvršćeno u Državni program obeležavanja godišnjica istorijskih događaja Srbije.

-Ponosan sam na to što naši narodi, naše institucije i naše vlade odaju počast hrabrim ljudima koji to zaslužuju, i nastavljaju da pričaju priče koje zaslužuju da budu ispričane- dodao je Ðurić, prenosi ambasada.

U odvojenom razgovoru ambasadora Ðurića sa rukovodstvom muzeja dogovoreno je da od sledeće godine izložba posvećena operaciji „Halijard“ bude, kako je saopšteno, deo stalne postavke Američkog muzeja vojnog vazduhoplovstva i specijalnih operacija u Fejetvilu, koji se nalazi kod najveće američke vojne baze Fort Liberti.

Pored ambasadora Ðurića, na ovoj manifestaciji govorili su predsednik Fondacije misije Halijard Džon Kapelo, istoričar specijalnih operacija združenih snaga Bob Sil, kao i major Stiven Smit, potomak jednog od američkih pilota spašenih tokom ove vojne akcije, saopštila je ambasada.

Operacija „Vazdušni most“, u američkim vojnim krugovima poznata i pod nazivom „Operacija Halijard“, najveća je akcija spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Na teritoriji Srbije sprovedena je u periodu od maja 1944. do februara 1945. godine od strane pripadnika vazduhoplovnih snaga SAD, Jugoslovenske vojske u otadžbini i meštana sela Pranjani. Smatra se jednom od najuspešnijih spasilačkih misija u istoriji ratova, izvedenih iza neprijateljskih linija.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.

Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter