Izvor: informer.rs
26.10.2023 u 14:36
0

Bliži se kraj rekonstrukciji dalekovoda 10 kV Rošci: Novi stubovi za šest kablarskih sela

Izdvojeno je oko 15 miliona dinara za konačno i kvalitetno rešavanje stabilnog napajanja strujom u šest sela

Monteri Elektrodistribucije Srbije na Kablaru rade rekonstrukciju dalekovoda 10 kV Rošci, čime će biti rešeno pitanje stabilnog napajanja električnom energijom za šest sela na obroncima planine. Radovi nadomak Ovčar Banje i brojnih manastira obuhvataju zamenu 120 drvenih stubova novim betonskim. Aluminijumsko – čelični provodnici se demontiraju i na njihovo mesto se ugrađuje samonosivi kablovski snop, a menjaju se izolatori koji su otežavali lokalizaciju kvara.

Elektrodistribucija Srbije dala je prioritet rekonstrukciji ovog dalekovoda, koji je u nadležnosti ED Čačak i Distributivnog područja Kraljevo.

OPLJAČKANA CRKVA SVETOG ARHANGELA GAVRILA U OSOJANU: Lopovi odneli bakarne oluke i novac

– Izdvojeno je oko 15 miliona dinara za konačno i kvalitetno rešavanje stabilnog napajanja strujom u šest sela. Kada sav posao bude završen na novim stubovima će biti više od 22 kilometra mreže niskog napona – rekli su u ED Čačak.

Elektromonteri rade na izuzetno nepristupačnom terenu, a vremenske prilike neretko im ne idu na ruku. Na delovima trase dalekovoda stari stubovi su postavljeni na lokacijama do kojih ne postoje pristupni putevi. Zato je sada potrebno da se kroz kamenito zemljište probiju putevi da bi se prišlo stubnom mestu. Angažovani su i mini bageri koji jedini mogu da se kreću po strmim padinama. I pored izazovnih uslova na terenu, plan je da se radovi završe do kraja godine.

Meštani sela Rošci, Kamenica, Jančići, Vrnčani, Caganje i Ovčar Banje ne kriju zadovoljstvo što će dobiti novi dalekovod i rešiti pitanje stabilnog snabdevanja strujom. Očekuju da će im to omogućiti dalji razvoj seoskog turizma na teritoriji koja se svrstava u prirodno bogatstvo prvog reda. Dalekovod Rošci je u središtu zelenih šuma i proplanaka, a u blizini poznatog izvorišta termo-mineralne vode

U blizini je poznati stari vidikovac sa koga je najlepši pogled na sjajne meandre Zapadne Morave. Tu na obroncima Kablara već ima primamljivih bungalova i etno domaćinstava kod kojih je uvek na stolu dobra pršuta, sir i rakija. Biće bolje i snabdevanje električnom energijom, pa može turistima biti dobra baza za planinarske ture.

Blago klisure

Najlepša klisura u Srbiji u sebi krije nacionalno blago. Devet manastira i dve crkvice, od kojih su najstariji čak iz 14. veka, pouzdani su čuvari srpske duhovnosti, ali i golog života naroda, koji je često spas od zavojevača nalazio u naručju ovih svetinja. Tu se i najčuveniji Obrenović krio sa narodom, a danas je tu Milošev konak. Sada su ovi manastiri mesto gde se oko napaja srećom, duša mirom, a objekti kvalitetnom, stabilnom i bezbednom električnom energijom bez prekida.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter