Izvor: Alo.rs
26.10.2023 u 14:22
0

OPLJAČKANA CRKVA SVETOG ARHANGELA GAVRILA U OSOJANU: Lopovi odneli bakarne oluke i novac

Četiri maskirane osobe opljačkale su crkvu Svetog Arhangela Gavrila u Osojanu u opštini Peć i tom prilikom odneli bakarne oluke i manju količinu bakarnog novca.

NIŠTA IM NIJE SVETO! Opljačkana crkva u Štrpcu! (FOTO)

Paroh crkve, otac Dalibor Kojić rekao je da se pljačka dogodila oko dva sata posle ponoći, da su maskirani lopovi doišli u portu crkve, sa crkve skinuli tri bakarna oluka, provalili u crkvu, izvršili premetačinu i tom prilikom odneli manju količinu metalnog novca jer papirnoog nije bilo, prenosi radio Goraždevac.

– Uzeli su pribor za pričešće bolesnika. Ne znam ko bi to mogao da uradi. Policija je izvršila uviđaj. Obzirom da su bili maskirani i profesionalni, ne mogu da sumnajm ko bi to mogao da uradi. Ja sam oko 7.20 primetio da je neko bio u crkvi, pozvao policiju koja je došla oko 8.30 – kazao je otac Dalibor.

Portparol tzv. kosovske policije za region Peći, Fadilj Gaši rekao je da je policiji prijavljeno da su iz crkve ukradeni dinari u vrednosti od oko 20 evra, i dva bakarna oluča.

– Istražna jedinica je odmah izašla i izvršila uviđaj. Radi se na otkrivanju počinioca – rekao je Gaši.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da do pljačkanja Crkva Svetog Arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane, u opštini Istok, dolazi nakon protivpravnog proterivanja igumana manastira Devine vode i prekopavanja srpskih grobalja i kostiju u Kosovskoj Mitrovici, što sve ukazuje na „sistemski pokušaj zatiranja i skrnavljenja svega srpskog“ u pokrajini.

– Noćas oko dva časa iza ponoći opljačkana je Crkva Svetog Arhangela Gavrila, da je crkva obijena primetio je jutros oko sedam časova lokalni sveštenik, a pljačku su zabeležile i kamere na kojima se vide maskirana lica kako ulaze u crkvu – navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako je saopšteno, Srbe ovog metohijskog sela veoma je uznemirila ova vest, posebno jer su kao povratnici česta meta napada albanskih ekstremista, uzurpatora, pljačkaša, u kraju koji je gotovo potpuno etnički očišćen od Srba i crkve predstavljaju mesta oko kojih se okupljaju i osećaju zaštitu i mir.

– U periodu teške krize i sve neizvesnijeg života za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, umesto smirivanju tenzija, svedočimo pokušaju sistemskog urušavanja srpskog postojanja na KiM – primetila je Kancelarija.

Kako navode, sramno je da se u srcu Evrope suočavamo sa proterivanjem sveštenika, prekopavanjem srpskog groblja i srpskih kostiju, kao i napadima na vernike i objekte Srpske pravoslavne crkve.

– Sve ovo govori da je prištinski režim direktan saučesnik, a međunarodna zajednica nemi posmatrač u pokušaju tihog proterivanja Srba sa pragova njihovih domova, jer se ništa ne preduzima kako bi se ova zlodela sprečila – zaključila je Kancelarija za KiM.

Srpska lista pozvala je danas sve odgovorne da se najhitnije uključe i otkriju počinioce napada na crkvu u srpskom povratničkom selu Osojane, kao i odgovornih za preoravanje srpskog groblja u Kosovskoj Mitrovici i progon igumana manastira Devine vode.

– Sistemsko proterivanje Srba i zatiranje srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji pod režimom Aljbina Kurtija nastavlja se svakodnevno. Na udaru esktremista se nalaze naši građani, naše zdravstvene ustanove, a kao što je uvek bilo, sudbinu srpskog naroda deli i naša Srpska pravoslavna crkva – navodi se u saopštenju Srpske liste.

– Ovaj sramni čin, je još jedan u nizu pokazatelja stanja ljudskih i verskih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, pod režimom Aljbina Kurtija, ali i odnos koji nadležne lokalne i međunarodne institucije pokazuju po pitanju poštovanja svojih obaveza prema mandatima koji su im povereni – navodi se u saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter