Izvor:
27.02.2017 u 18:18
0

Da li su oni normalni: SRBIJA UVODI GEJ BRAKOVE ZA 3 GODINE?!

Građanski zakonik, koji bi trebalo da bude usvojen do 2020, predviđa mogućnost sklapanja istopolnih brakova u Srbiji * Treba biti oprezan i videti da li bi nam takav zakon doneo više štete nego koristi, kažu stručnjaci.

Sklapanje gej brakova moglo bi da bude moguće u Srbiji od 2020. godine, saznaje Informer! Do tada bi, naime, trebalo da bude donet Građanski zakonik, čiji nacrt predviđa niz vrlo liberalnih zakona, koji pored istopolnih zajednica pravno regulišu i pitanja poput eutanazije i surogat materinstva.

Prema rečima Ratka Slijepčevića, sekretara komisije za izradu Građanskog zakonika, regulisanje gej-brakova nalazi se u nacrtu Građanskog zakonika kao vrlo važno pitanje. Nacrt ovog pravnog akta trebalo bi da bude usvojen do kraja godine, potom sledi javna rasprava, a do početka 2020. ovaj akt će proći Vladu i Skupštinu Srbije, kada će konačno biti usvojen.

Slijepčević je za Informer rekao da pitanje pravnog regulisanja gej brakova ostaje predmet razmatranja u Građanskom zakoniku i da nisu tačne informacije da je ovo pitanje izbrisano iz nacrta prošle nedelje, kao što se spekulisalo u medijima.

– Pitanje pravnog regulisanja gej brakova apsolutno postoji u Građanskom zakoniku i nema govora o tome da će biti izbrisano. Već početkom marta komisija koja radi na izradi zakonika raspravljaće o ovoj temi, ali i o mnogim drugim, pošto ovaj akt ima više od 2.500 članova. U obzir dolaze sve sugestije, saveti, primedbe svih onih koji su bili uključeni i gledaćemo da uradimo ono što je najbolje za sve – objašnjava Slijepčević i dodaje:

– Kada budemo imali jasnu sliku i predloge do kraja ove godine, naša komisija će sastaviti celokupni nacrt Građanskog zakonika i tek tada će se znati koje će se stavke u njemu nalaziti. Nakon toga, uređeni nacrt šaljemo Ministarstvu pravde na razmatranje i javnu raspravu, a potom ide na Vladu i usvajanje u Skupštini – ističe naš sagovornik.

Stručnjaci u Srbiji različitih su mišljenja kada je ovaj zakon o gej brakovima u pitanju, ali su saglasni da je potrebno vremena da naše društvo "svari" ovakve, poprilično liberalne propise. Sociolog profesor Neven Cvetićanin kaže za Informer da pre donošenja zakona o sklapanju istopolnih brakova nadležni organi moraju dobro da sagledaju sve moguće posledice koje on sa sobom nosi. On podseća da je Srbija i dalje na velikoj klackalici između tradicionalnog i modernog doba.

INFORMER

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter