Izvor: alo.rs
23.12.2023 u 16:51
0

SRPSKI ILON MASK: Dečak izumeo pametne naočare za slepe i slabovide

Mladi izumitelj Ivan Topalović u ivanjičkom centru za talente iz oblasti robotike osmislio je nešto što će pomoći osobama koje ne vide.

– Na časovima robotike moja nastavnica Milkica Kostić i ja smo dugo razmišljali šta bismo mogli da napravimo a na dobrobit ljudi. Došli smo do zaključka da to treba da budu naočarе za slepe i slabovide. Napravili smo prvi prototip koji rade uz pomoć veštačke inteligencije. Poseduje dva pametna čula, odnosno senzore, dve ps zujalice, koje kada se čovek približi zidu, stubu ili nekoj prepreci počnu zvučno da se oglašavaju. One su programirane u „java skriptu“ – pojasnio je mladi inovator, i dodao da ga motiviše saznanje da nekome može da pomogne.

Na ovom patentu radio je i Adi Šabanija, dečak zadužen za senzorna čula.

Od kućnog ljubimca bengalske mačke iz Leposavića do pravih šampiona

– Ovo je moj prvi patent, njega ćemo nadograđivati u budućnosti, dodavaćemo još mnogo senzora, tako da ga možemo poboljšavati – rekao je Adi.

Milkica Kostić je nastavnica koja svesrdnim zalaganjem deci pruža neophodna znanja iz veštačke inteligencije.

– Napredujemo u smeru humanoidne robotike, tako da po prvi put imamo jedan prototip koji u potpunosti može da se koristi i da bude pravljene u budućnosti u realnom vremenu, te da ih koriste osobe koje imaju neke smetnje sa vidom – rekla je Milkica, i otkrila da sa učenicima i ostalim polaznicima Regionalnog centra za talente da implementira veštačka čula koja će im pomoći da znaju kada je noć, a kada je dan.

Prema njenim rečima, korak u budućnost kada su proizvodi srpske pameti u pitanju je siguran u humanoidnoj robotici.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter