Izvor:
21.12.2019 u 14:07
0

DESET GODINA SMO SE ZAJEDNO BORILI ZA NIS: Gaspromnjeft obeležio deceniju poslovanja u Srbiji!

U Domu Garde u Košutnjaku održana je svečanost povodom 10 godina poslovanja "Gasprom njefta", većinskog akcionara Naftne industrije Srbije (NIS).

Svečanosti su prisustvovali ministri Vlade Srbije, predstavnici ambasade Ruske Federacije, članovi menadžment NIS-a, javne ličnosti i predstavnici medija.

PREDLOŽILI SVOJU REZOLUCIJU: Rusija i Kina stavile veto na rezoluciju o Siriji!
Pozdravljajući goste, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, rekao je da su prethodnu deceniju obeležila značajna ulaganja u NIS i stalni razvoj kompanije.

-Sve to ne bi bilo moguće bez onog najvažnijeg, bez saradnje između Republike Srbije i kompanije "Gasprom njeft", saradnje koja je omogućila da se sve to ostvari. "Gasprom njeft" je doneo nove tehnologije, eminentne stručnjake, dok je Republika Srbija preko svojih resornih ministarstava i službi uvek podržavala NIS i nastavlja da to radi-rekao je Tjurdenjev.

Izaslanik predsednika Aleksandra Vučića, ministar privrede Goran Knežević, preneo je njegove najbolje želje za budućnost NIS-a i Srbije.

RUSIJA SVE JAČA Prodali oružje za 50 milijardi dolara

Knežević je dodao da privreda Srbije raste iz godine u godinu, da rastu strane direktne investicije, da Srbija ima suficit u budžetu treću godinu zaredom i da je nezaposlenost smanjena na ispod 10 odsto.

-U tom lancu uspeha jedna od najčvršćih i najvažnijih karika je NIS. Hoću da zahvalim i menadžmentu NIS-a i svim zaposlenima u NIS-u za sve ono što su uradili u proteklih 10 godina. Takođe, hoću da im čestitam na rezultatima koje su ostvarili u 2019. godini i poželim im još bolje rezultate u narednoj godini. Hoćemo još bolje, i još jače i još brže-rekao je Knežević.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić zahvalio je "Gasprom njeftu" na uspešnom partnerstvu i naveo da je NIS danas kompanija sa ambicioznom Strategijom razvoja koju su usaglasili akcionari i koja mora da nastavi sa ambicioznim ulaganjima.

-Deset godina smo se zajedno borili za NIS. Mislim da s puno ponosa svi možemo da kažemo danas da je NIS ispunio naša očekivanja, da je to jedna snažna kompanija, lider u svojoj oblasti u ovom delu Evrope. To je kompanija koja se u proteklom periodu sa puno investicija, puno održivog razvoja, brige o životnoj sredini i brige o zajednici pokazala kao biznis, ali prilagođen ljudima, kao snažan pokretač društvene odgovornosti u poslovnom sistemu-rekao je Antić.

Otpravnik poslova ambasade Rusije Denis Kuznedelev ocenio je da su dobri rezultati NIS-a odraz uspešne saradnje dve države u oblasti energetike.

GASPROM PRODAT NEPOZNATOM KUPCU Za 3,6 odsto akcija zaradili tri mijarde dolara

"Danas je NIS u grupi nekoliko vodećih kompanija Srbije, životno važnih za srpsku privredu. To je rezultat efikasnog spoja srpskog ekonomskog potencijala, potencijala izuzetno obrazovanog i sposobnog srpskog radnika, koji požrtvovano radi za svoju državu i nove energije, novih ideja, modernizacije i novih tehnologija, velikih investicija koje je doneo "Gasprom njeft"", rekao je Kuznedelev.

Tokom protekle decenije, zahvaljujući strateškom partnerstvu sa Republikom Srbijom, NIS je iz lokalne naftno-gasne kompanije transformisan u jedan od vodećih energetskih sistema u jugoistočnoj Evropi koji u Srbiji i susednim državama angažuje preko 11.000 radnika.

U razvoj NIS-a od 2009. godine uloženo je preko tri milijarde evra, a od dolaska "Gasprom njefta" proizvodnja nafte i gasa povećana je za više od 30 odsto.

Pored Srbije, NIS istraživanje nafte i gasa sprovodi i u Rumuniji i Bosni i Hercegovini.

Rafinerija nafte u Pančevu jedna je od najmodernijih u ovom delu Evrope, a samo u prvu fazu modernizacije uloženo je više od 500 miliona evra. U Pančevu se proizvode goriva evropskog standarda kvaliteta, kojima NIS snabdeva domaće i tržište regiona.

NIS u Srbiji i zemljama regiona upravlja mrežom od preko 400 benzinskih stanica od kojih se 20 odsto nalazi van granica matične države.

Poslovanje NIS-a diversifikovano je na oblast proizvodnje električne energije otvaranjem malih gasnih elektrana na naftnim i gasnim poljima u Srbiji. U ovaj segment uloženo je oko 20 miliona evra.

Pored Srbije, NIS poseduje licencu za trgovinu električnom energijom u Crnoj Gori, Rumuniji, BiH, Sloveniji i Mađarskoj.

Dalji razvoj NIS-a definisan je korporativnom Strategijom razvoja kojom je u periodu do 2025. godine planirano ulaganje još oko 1,4 milijarde evra u sve segmente biznisa.

NIS i "Gasprom njeft" su, takođe, među vodećim socijalnim investitorima u Srbiji.

U društveno odgovorne projekte, čiji je fokus podrška mladima u našoj zemlji, NIS je u proteklih deset godina uložio više od 30 miliona evra. Ključni programi su "Zajednici zajedno" kroz koji kompanija sarađuje s lokalnim zajednicama širom Srbije i "Energija znanja" putem kog se ostvaruje saradnja s domaćim i međunarodnim obrazovnim i naučnim institucijama.

2Gasprom njeft" je u društveno odgovorne projekte od 2009. godine uložio više od 45 miliona evra.

Ključni projekti su mozaička dekoracija unutrašnjosti kupole i oltara Hrama Svetog Save u Beogradu, podrška Fudbalskom klubu "Crvena zvezda", Festival ruske muzike "Kustendorf CLAŠIC" u saradnji s režiserom Emirom Kusturicom i rekonstrukcija Ruske nekropole na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter