Izvor: BSC Happy
09.04.2024 u 10:31
0

ĐORĐE ŠAGIĆ, VOĐA TEKSAŠKE REVOLUCIJE: Saša Borojević izneo nepozante detalje o PRVOM SRBINU U AMERICI

Procenjuje se da danas preko 5 miliona Srba živi rasuto širom sveta i po tome naša država spada u zemlju sa najjačom dijasporom na svetu. Ipak, neko je morao da bude prvi. Prema podacima ambasade SAD, prvi Srbin koji se zvanično doselio u ovu državu bio je Đorđe Šagić, kasnije nazvan Džordž Fišer (Đorđe “Ribar”).

Analitičar Saša Borojević, govorio je o srpskom poreklu Đorđa Šagića, koji je bio jedan od vođa Teksaške revolucije (1835-1836).

– Kada bi osnivač Teksasa bio Srbin, onda bi svima bilo jasno zašto se u Teksasu dešava ovo što se dešava. Karlovačka Bogoslovija u koju je išao Đorđe Šagić, je odškolovala jednog revolucionara 1813. godine koji je putem Dunava krenuo u Beograd, da se pridruži Karađorđu da podogne ustanak. Dok je on došao putem Dunava do Karađorđa, ustanak je bio ugušen. Beži odatle ponovo na Dunav, i menja svoje prezime, više nije Đorđe Šagić, nego je Đorđe Ribar. Dolazi do holandske luke, njegovo iskrcavanje se dogodilo u Filadelfiji i ponovo menja ime i prezime , ali se ovaj put i ženi. Đorđe Fišer Horhe, stiže u Meksiko, tada je Teksas bio deo Meksika i počinje da razmišlja da bi trebao da štampa jedan časopis koji će počeo da podiže bunu da se Teksas pridruži MAerici. Srbin na jednom tečnom španksom jeziku, drži govore o  Karađorđu, Milošu Obrenoviću i polako počinje da diže ustanak. Taj ustanak u Teksasu je sporveo 1835 godine, u Meksiku siitiju, gde je došlo do građanskog rata između federalista i rivalista. Pored Džejms Bonda. koji znamo da je Srbin, pored Božovića koji znamo da je sa Aboridžanima propatio, on je inače iz Aranđelovca i branio ih je od australijskog genocida, vrlo je bitno da zapamtite ime Đorđe Šagić, koji je osnovao „Fisher Teksas Tenesi Misisipi – istakao je Borojević.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter