Izvor: HappyBSC/Tanjug
23.07.2022 u 12:33
0

DRAMATIČNOJ SITUACIJI SE NE VIDI KRAJ: I dalje bukti požar u Sloveniji, Vulin kreće u Kras!

Požar u regionu Krasa u zapadnoj Sloveniji i dalje bukti, a na terenu je više od 1.000 vatrogasaca i 260 šumara.

Ministarstvo odbrane Slovenije je saopštilo da će danas požarište posetiti ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, koji će se sastati sa slovenačkim ministrom odbrane Marjanom Šarecom u Centru civilne zaštite u Kostanjevici na Krasu. 

HITNA EVAKUACIJA DVE OBLASTI U ATINI: Požar izazvan jakim vetrovima zahvatio šumski predeo

Osim vatrogasaca i šumara u akciji koja je sada usmerena na brdo Trstelj i okolna sela učestvuju i sedam helikoptera, vojni avion Pilatus i hrvatski kanader.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Očekuje se da se gašenju priključi još nekoliko helikoptera iz drugih zemalja, a kroz evropski mehanizam pomoći u Sloveniju će biti upućena i tri aviona Oružanih snaga Rumunije.

Iz Rumunije bi u Sloveniju u kasnim popodnevnim satima trebalo da stignu i dva aviona Spartan koji mogu da utovare 6.000 litara vode i koji su slični hrvatskom kanaderu, pored aviona Lockheed C-130 Hercules, koji će služiti kao podrška.

Doći će i 800 vatrogasaca iz drugih slovenačkih krajeva da pomognu kolegama koje su tokom noći čuvali perimetar oko Opatjeg Sela, a nova žarišta su se pojavila i u Koritima na Krasu i Hudom Logu.

Dok se vatrogasci bore sa požarom koji je opustošio ogromno područje u Krasu, šumari raščišćavaju koridore i seku rastinje oko ugroženih sela.

Gašenje požara usmereno je na Trstelj, najviše brdo u okolini, selo Rence, desetak kilometara južno od grada Nove Gorice i okolne zaseoke i šumovite predele oboda Krasa.

Regionalni centar Civilne zaštite saopštio je da meštani šest sela i zaselaka u opštini Miren-Kostanjevica nakon jučerašnje evakuacije mogu da se vrate kućama.

U pojedinim zaseocima vatra se opasno približila objektima, a dodatne neprilike stvara i dim koji se od Krasa proširio ka severoistoku, dospevši u region Gorenjske i centralne Slovenije.

Slovenačka obala je takođe obavijena dimom.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter