Izvor: Happy BSC
22.05.2022 u 17:31
0

EKSKLUZIVNO U EMISIJI „POSLE RUČKA“ na TV HAPPY: Dule Savić i Miki Živaljević odgovorili su na sva pitanja vezana za fudbal

Ovu emisiju „POSLE RUČKA“ na kanalu TV HAPPY posvetili smo fudbalu. Da li je fudbal zaista najvažnija sporedna stvar na svetu, kako je bilo nekad, a kako je sad razgovarali smo sa našim gostima.

Naši gosti bili su Dušan Dule Savić, bivši fudbaler Crvene zvezde,Miodrag Miki Živaljević, bivši fudbaler Partizana, prof. dr Miljko Ristić, kardiolog i Jovan Ciga Sekulić, sportski novinar.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Dule Savić, legendarni fudbaler Crvene zvezde, naglasio je da je fudbal nekada bio sporedna stvar, ali da to već dugo nije.

“Fudbal je nekada bio najvažnija sporedna stvar, sada više nije sporedna stvar. Fudbal je sada jedna velika ogromna svetska industrija koja proizvodi i dobar fudbal, i veliki novac, ali ponekad i puno problema. Posebno od kada su žene počele da igraju fudbal, to se proširilo pa je zakomplikovalo stvari. Fudbal je izašao iz definicije sporedne stvari i postao otprilike jedna od najvažnijih stvari na svetu, ali ne više sporedna. Postao je jedna velika industrija novca. Tu najmanje učestvuju igrači i treneri, jer pored njih sve drugo je industrija. Ovo ostalo je veliki rad, veliki talenti, kada vidite neke mađioničare kao što su nekada kod nas bili Džaja, Šeki, Pižon, sada Mesi, da ne pričam o Peleu, Garinči i tako dalje. Sve van toga je industrija. Imate ogromne korporacije koje se bave proizvodnjim opreme, zapošljavaju veliki broj ljudi. Doktor zna koliko je potrebno tih aparata, preparata, klinika, trista čuda koje se bave zdravljem fudbalera, imate medije… To “sporedna stvar” više ne važi, to je izbačeno. Fudbal je sada jedna od najvažnijih stvari”, rekao je Savić.

On je dodao da od fudbala mnogi imaju koristi, ali i da treba više pažnje posvetiti igračima i trenerima.

“Da ne pominjem koliko se države otimaju za evropska i svetska prvenstva jer to podrazumeva ogromne investicije u infrastrukturu, građenje autoputeva, hotela, aerodroma. To su velike investicije koje donose novac. To je zaista prešlo u ogroman i ozbiljan biznis. Politika ima uvek i uvek je imala uticaja. Kod nas, posle Drugog svetskog rata, kada su se kod nas formirali klubovi u tom jednopartijskom sistemu fudbal je bio način i da se afirmiše i nova država i novi sistem. Svaka republika je želela da ima jak tim i da tu neku moć i preko fudbala pokaže. U drugim zemljama sveta je to bilo isto, samo na drugi način. Uspeh u fudbalu donosi poene političarima koji stoje iza tih klubova ili reprezentacija. Setite se kako slave predsednici država titule prvaka Evrope ili sveta, svog nacionalnog tima. To su veliki poeni i ja sam siguran da svaki predsednik one država koja je šampion Evrope ili sveta, da ima izbore posle, dobio bih jednoglasno, ne bi bilo problema. Ipak je fudbal i igra i moralo bi više pažnje da se posveti i igri i igračima i trenerima, onima koji su direktni učesnici kreiranja te lepote na terenu, a sve ostalo na to mi sportisti ne možemo da utičemo”, zaključio je bivši fudbaler crveno-belih.

Savić je na zanimljiv način objasnio zbog čega je fudbal toliko popularan.

“To je Miljan Miljanić rekao: Bavljenje fudbalom nije prirodna stvar! Sve stvari se obavljaju rukama, samo fudbal se obavlja nogama. Da me neko ne shvati pogrešno, lako je dati koš, jer je ruka predviđena i da piše i da baci, a izvesti nogom udarac ili dribling i da to bude majstorstvo… U tome jeste veličina i lepota fudbala, zato što ponekad dodiruje umetnost. Genijalne stvari, driblinge i poteze mogu samo da urade genijalne ljude”, otkriva Savić.

U emisiji POSLE RUČKA: „Krađa beba je ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI“ „Kako stati na put ovim aferama?“

Miodrag Miki Živaljević, nekadašnji fudbaler Partizana, dodao je da takođe smatra da fudbal više nije sporedna stvar.

“Ja se slažem sa onim što je Dule rekao, da je fudbal postao jedna važna stavka u životu. Posle politike, mislim da politika vlada svetom, posle politike mislim da je fudbal najvažnija glavna stvar, a ne sporedna stvar. Da nije fudbala, mi ne bismo sad sedeli ovde, ne bismo prošli ceo svet, ne bismo govorili više jezika. Fudbal nam je dao tu neku afirmaciju koju retko koji običan čovek ima, da ne kažem sad da smo mi neobični”, rekao je Živaljević.

On se prisetio kako je nekada kao mlad došao u Partizan iako je bio navijač Crvene zvezde

“Svaki čovek, kao kad promeni preduzeće, ide gde je njemu bolje, ide tamo gde mu je veća plata. U to vreme, kad sam imao 17. Godina doveo me mirko damnjanović u partizan ja sam bio srećan da igram u partizanu id ok sam igrao za Partizan želeo sam svim srcem da dam zvezdi gol iako sam ja u podsvesti voleo zvezdu i tako dalje. Ali čovek sebe najviše voli, pa onda sve ostale”, zaključio je bivši fudbaler crno-belih.

On je rekao i da smatra da će fudbal uvek biti popularan i treba da odiše viteštvom i pozvao je navijače i Partizana i Zvezde da, kao nekada, u njegovo i Duletovo vreme, zajedno uživaju u fudbalu i da se ne sukobljavaju međusobno.

Sportski novinar Jovan Ciga Sekulić otkrio je šta mu najviše smeta u fudbalu.

“Fudbal je strast pre svega, kad uđeš u to, pogotovo mi koji smo krenuli kao klinci da gledamo, pa da igramo, neko manje, neko više, uvek smo bili za to. I dan danas ne možeš bez fudbala. Sada na televiziji možete da gledate preko 300 utakmica, ne znam više ni šta da gledam. Skačeš navijaš, igraš kladionicu… Bez fudbala ne može. Meni smeta što je to sada postao jedan ogroman biznis i što sada kad pročitate da neko ima 300.000 funti nedeljno, a onaj koji gleda ne zna da li će imati sutra da se lepo provede. Onda je to malo teže, ali šta da se radi. Takvo je vreme, mada se ne slažem sa pričama da se danas igra mnogo brže nego ranije, danas ima klaj-klaj utakmica. Meni je Oblak rekao pre 10 godina da je ona Zvezda igrala “tika-taka” mnogo pre svih ostalih”, rekao je Sekulić.

On je dodao da su to bila drugačija vremena.

“Drugo, u ono vreme se igralo u kratkim gaćama, sada samo što sa leptir mašnama ne igraju. Naši su znali, uzmeš jedeš burek pa dođeš na utakmicu, sada toga nema. Kad ti spreme šta ćeš da jedeš i da piješ ne smeš da ideš ni levo ni desno. Tako da je to razlika u fudbalu. Osim te Barselone i ta “tika-taka” što je bilo nešto novo, ovo što sada većina klubova igra, mnogi kažu da im ta igra postaje dosadna. Svi igraju slično sada ali ako ti ne napadaš, ako poslednjih 10 minuta ideš u nazad… To je tako, videćemo. Ne možemo bez fudbala, kakav god da je. Nama je uvek bolji onaj novi. Smešna su mi poređenja na primer Mesi ili Ronaldo, to su potpuno dva različita igrača, voliš ovoga ili onoga, u svakom slučaju voliš fudbal”, zaključio je novinar.

Prof. dr Miljko Ristić, kardiolog koji je bio zadužen za zdravlje sportista, fudbalera pre svega, složio se da fudbal nije više sporedna stvar i otkrio za koga je navijao još od detinjstva.

“I ja se slažem da je fudbal najvažnija stvar na svetu, ne samo zbog lepote ili neizvesnosti nego fudbal žive mnoge porodice u svetu. Na svetskom nivou sigurno nekoliko desetina miliona ljudi živi od fudbala. Sad se čovek pita odakle toliko interesovanja, a jedan od razloga mislim da je taj što je ostao identičan kao prvog dana, sa jako malim izmenama. Ja kad sam bio u gimnaziji 7 godina sam igrao odbojku u Partizanu. Ja sam pre toga navijao za Zvezdu od prvog dana osnovne škole. Nije mi palo na pamet da menjam klub za koga ću da navijam iako sam sa Partizanom, tamo kao omladinac osvojili titulu velike Jugoslavije. Ona prva odluka u nekim godinama ostaje doživotno. To je vaš klub i to tako ostaje do kraja života”, istakao je Ristić.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter