Izvor:
15.06.2017 u 20:40
0

EKSTRAVAGANTAN ŽIVOT SVETSKIH MOĆNIKA: Pogledajte njihove luksuzne avione! (FOTO)

Ruski predsednik redovno koristi po četiri aviona, ali to je ipak manje od nekih drugih moćnih bogataša.

Tajkuni, vladari i najmoćnije svetske vođe redovno putuju ekstravagantnim letelicama i privatnim avionima. Zbog toga ne bi trebalo čuditi da neki imaju avione vredne i više od milijardu dolara. "Air Charter Service", specijalisti za najam aviona popisali su najskuplje avione dostupne na korišćenje određenim pojedincima.

Kraljica Elizabeta II

Britanska kraljica ima na raspolaganju dva helikopter AW109, šest aviona BAE-125 te četiri BAE-146, ali ima i svoj helikopter u vlasništvu kraljevskog domaćinstva. Ukupna vrednost procenjuje se na stotinjak miliona dolara i najniža je na ovoj listi.

Sultan Hassanal Bolkiah

Vladar Bruneja, državice bogate naftom, koristi privatni Airbus A340 s nadimkom "Leteća palata". Pretpostavlja se da je vredna ta palata s krilima oko 220 miliona dolara, a može prevaliti oko 15.000 kilometara bez zaustavljanja zahvaljujući dodatnim rezervoarima goriva.

Predsednik Si Đinping

Glavni tajnik kineske komunističke partije Si Đinping koristi znatno skromnija sredstva za putovanje. Na raspolaganju su mu dva Boinga 747 u vlasništvu avio kompanije "Air China". Zanimljivo je da su oba aviona u redovnoj upotrebi kao putnički avioni da bi tek kada zatrebaju Jinpingu prepuste ih njegovom osiguranje koje onda radi temeljne provere. Nakon završetka poseta, predsedničko osiguranje vraća avione u izvorno stanje.

Kancelarka Angela Merkel

Na raspolaganju ima zaista impresivnu flotu vrednu oko trista miliona dolara, a najzanimljiviji je Airbus A340 pod nazivom "Konrad Adenauer" prema prvom posleratnom kancelaru Nemačke.

Roman Abramovič

Ruski multimilijarder svetom putuje posebno uređenim Boingom 767 vrednim oko trista miliona dolara, koliko košta čitava flotila nemačke kancelarke. Avion ima čak i sastav protivvazdušne odbrane vredan oko 2 miliona dolara.

Vladimir Vladimirovič Putin

Ruski šef redovno koristi čak četiri Iljušina Il-96 vredna više od petsto miliona dolara. Svaki put kad Putin negde ide, sva četiri aviona su spremna za putovanje i odluka o tome kojeg će koristiti donosi se tek u poslednji trenutak. Avioni su luksuzno opremljeni i imaju pravi komandni centar odakle Putin može izdavati naredbe trupama u slučaju iznenadnog sukoba.

Donald Trump

"Air Force One" naziv je za svaki avion kojim se koristi američki predsednik, a Trampa je zapao Boing 747 star više od 25 godina. Ima više od 370 kvadratnih metara putničkog prostora, spavaću sobu za predsednika kao i kupatilo i teretanu. Osim toga, na raspolaganju mu je i prava operacijska soba. Ukupna vrednost aviona je oko milijardu dolara.

Tamim bin Hamad al Tani

Jedan od najbogatijih ljudi, al Tani je i vladar Katara i vlasnik letilice vredne oko milijardu i po dolara. Nikad ne putuje sam, a jednom prilikom je stigao u Japan uz svitu sa čak 10 aviona.

Izvor: express.hr
Foto: Twitter/alojz/express.hr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter