Izvor: Kosovo Online
25.09.2023 u 20:40
0

Episkop Teodosije posetio manastir Banjsku, monaški život se polako normalizuje

Episkop raško-prizrenski Teodosije posetio je danas manastir Banjsku gde ga je iguman Danilo upoznao sa jučerašnjim i današnjim dešavanjima i činjenicom da policija prilikom uviđaja nije pronašla ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Iz Eparhije navode da su u toku dana Euleks i kosovska policija došli u manastir da izvrše uviđaj.

„U manastirskim konacima i crkvi, koji se nalaze unutar zidina manastira i koji su bili zaključani za vreme svih dešavanja, Euleks i policija nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju. Međutim, na dva mesta u manastirskom dvorištu, nađeno je vatreno oružje, pancir i delovi opreme, koje su naoružana lica bacila prilikom povlačenja iz manastira. Takođe, u manastiru nisu naišli ni na kavke tragove krvi i za sve vreme dešavanja nije bilo žrtava unutar zidina manastira. Forenzičari su uzeli otiske i obavili su razgovor sa poklonicima, koji su potom u pratnji policije i Euleksa, preko prelaza Jarinje otputovali svojim kućama“, ističe se u saopštenju.

Iguman Danilo je prilikom pretresa manastira, Euleksu i policiji pokazao sve prostorije konaka, iz čega su mogli videti da monasi i poklonici ni na kakav način nisu učestvovali u tragičnim zbivanjima.

Hodočasnici iz manastira Banjska prošli Jarinje i uputili se ka Novom Sadu

Dodaju da se monaški život polako u manastiru normalizuje.

Episkop Teodosije nastavlja da poziva sve na smirivanje napetosti i očuvanje mira održavajući kontakt sa Kforom, Euleksom i ambasadorima Kvinte, radi zaštite pravoslavnih svetinja i vernog naroda.

„Naša crkva ostaje čvrsto opredeljena i angažovana u rešavanju svih problema na Kosovu i Metohiji mirnim putem i dijalogom, osuđujući svaki vid pretnji i nasilja“, poručili su iz Eparhije.

Eparhija je navela da ovim saopštenjem želi da demantuje razna nagađanja i proizvoljne vesti koje se pojavljuju i šire medijma.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter