Izvor: Telegraf
23.09.2022 u 16:35
0

Evo šta spada u LEGALNO „ORUŽJE“ kojim žene mogu da se odbrane od SILOVATELJA!

Posle vesti da je osuđeni serijski silovatelj Igor M.(44) iz Beograda izašao iz zatvora i da slobodno šeta, devojke u prestonici strahuju za svoju bezbednost.

– Ubuduće su šetati ulicama, samo uz predmet kojim mogu da se odbranim – priča jedna mlada sugrađanka.

Sudeći prema poslednjim zakonskim izmenama, jedno takvo legalno oružje, jeste – biber spej. Kako je svojevremeno objasnila čuvena advokatica Zora Dobričanin, žene se najpre brane svojim ponašanjem, ali dozvoljena su i druga sredstva o kojima, međutim, ne znamo mnogo.

– Od 2016. godine i izmene Zakona o oružju i municiji dozvoljeno je nošenje biber spreja i eletrošokera isključivo u svrhu samoodbrane. Do tada su bili na D listi i bili zabranjeni, međutim, mnoge žene ne znaju da je to dozvoljeno. Moj savet je da bi što više žena i devojaka trebalo da ih nosi. To nas neće zaštiti od svih napadača, ali od nekih hoće. Kada je reč o granici samoodbrane, definicija je da se ne sme odgovoriti većom silom od one kojom ste napadnuti i da je to istovremeno odbijanje protivpravnog napada. Međutim, znamo da je veoma tanka linija u praksi i da te granice moraju da se promene i pomere – naglasila je Dobričanin.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ona je kazala da je fizička nadmoć muškarca nad ženom neupitna i da žene moraju imati način da se odbrane.

– Moram da naglasim, međutim, da biber sprej nije suzavac. Suzavac je zabranjen. Bezbednost dece, omladine i žena najviše je ugrožena u internet prostoru. Preplavljen je taj prostor hejterima, navijačima i sličnima. Nadalje, mislim da bi moralo da se promeni i to da se nasilnici koji prebiju ženu više ne gone po privatnoj tužbi, već po službenoj dužnosti i da tužilac bude javni tužilac. Promeniti dosadašnjeg ovlašćenog tužioca za ovakve slučajeve, jer najveći broj tih nasilnika ne završi nikada u zatvoru – naglasila je Zora Dobričanin.

Kako je tada istakla, i na roditeljima je da brinu o bezbednosti svoje dece, naročito ženske.

– Budite budni kada se vraćaju kući. Morate znati gde idu i sa kim. Sačekajte ih ispred kluba ili splava i vi ih odvezite kući.

JOŠ JEDAN SILOVATELJ USKORO NA SLOBODI? Stručnjak upozorava: Samo je pitanje dana kada će ponoviti napad!

Važno je da naglasimo da biber sprej i suzavac nisu ista stvar i da postoji velika razlika. Biber sprej je hemikalija na bazi ekstrakta ljute paprike u malim bočicama i nakon što se naprska napadaču lice, izaziva intenzivan kašalj, probadanje u grudima, privremeno slepilo, suženje i iritaciju očiju.

Deluje na četiri metra, a nema opasnost po zdravlje, dok se isto ne može reći za suzavac.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter