Izvor: tanjug
08.11.2023 u 17:35
0

GRAD BEOGRAD I PRIVATNI VRTIĆI PREGOVORI: Nisu postigli dogovor o promeni načina refundacije troškova.

Udruženje privatnih vrtića u Beogradu i Skupština grada BEZ dogovora, Vrtići ukazuju da je predloženo rešenje zakonski neutemeljeno i finansijski neodrživo.

Vrtići smatraju da po zakonu nemaju prava da primaju sumu koja se vodi kao socijalna pomoć i koja mora da glasi na fizičko lice odnosno pojedinca. Takođe, poručuju da je za vrtiće finansijski neodrživa zamisao Grada o tempu kojom bi se isplaćivao novac.

„VLADA SRBIJE RADI VEOMA NAPORNO“: Mali upoznao generalnog sekretara BIE sa radovima za Expo 2027.

Mi, kao partneri u odrastanju vaše dece, smatramo da je ova naknada pravo porodice i deteta i ne želimo da budemo primaoci pomoći koja je zakonski vama namenjena. Isplatom novčanih sredstava direktno na račune privatnih predškolskih ustanova stavlja se van snage vaše rešenje o subvencionisanju iz 2015. godine koje važi do polaska u školu, a na snagu stupa neko novo rešenje koje važi po principu – dok ima novca u budžetu“, stoji u obaveštenju za roditelje Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda.

Vrtići se nadaju nastavku pregovora sa Sekretarijatom, a kako se saznaje, u slučaju da ne dođe do dogovora spremni su čak i na obustavu rada.

„Privatne predškolske ustanove Beograda su se zbog rešavanja ovog važnog pitanja ujedinile u Savez i trenutno se vode pregovori sa Sekretarijatom, putem kojih želimo da zaštitimo vaše i naše interese, a takođe želimo da zaštitimo profesiju i autonomiju poslovanja, kao i da obezbedimo opstanak privatnih predškolskih ustanova“, navode iz Saveza.

Prema zamisli grada, Sekretarijat ima nameru da tu transakciju prebaci na ustanovu putem saglasnosti roditelja, da subvencija bude uplaćivana na račun uprave trezora vrtića.

„Ovi postupci su dugotrajni i ograničavaju slobodu poslovanja jednog privrednog subjekta. Ova odluka je kako se ističe finaнsijska neizdrživa za vrtiće i dovodi u pitanje funkcionisanje ovih ustanova“, navode iz Saveza.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter