Izvor: AGENCIJE
08.11.2023 u 18:16
0

JEVREJSKA OPŠTINA BEOGRAD: Antisemitski grafiti na prostorijama organizacije Haver

Jevrejska opština Beograd saopštila je danas da su napadnute prostorije nevladine organizacije "Haver", čiji je glavni fukus upoznavanje društva sa kulturom, istorijom i tradicijom jevrejskog naroda u borbi protiv predrasuda, antisemitizma i diskriminacije, na kojima su ispisani, kako tvrde, antisemitski grafiti.

Na fotografijama koje je Jevrejska opština Beograd prosledila vide se grafiti na kojima piše „Sloboda Palestini“, „Haver marš iz Srbije“, „Dole cionizam, dole antisemitizam“, „Izrael ubija decu“, kao i crno-bele fotografije koje su poprskane crvenom farbom.

GRAD BEOGRAD I PRIVATNI VRTIĆI PREGOVORI: Nisu postigli dogovor o promeni načina refundacije troškova

Iz te opštine su ocenili da je tim napadom počinjen niz krivičnih dela, između ostalog izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, rasne i druge diskriminacije, kao i ugrožavanje sigurnosti i povreda ugleda strane države ili međunadorne organizacije.

Naveli su i da je to uznemirilo i članove i zaposlene u toj organizaciji, kao i jevrejsku zajednicu u Srbiji.

„Fašistička ekstremistička organizacija i pojedinci koji stoje iza ovoga moraju biti predmet istrage nadležnih organa i osude javnosti pre nego što postanu i teroristička organizacija“, dodaje se u saopštenju.

Naveli su da je jevrejska zajednica u Srbiji svakodnevno izložena pretnjama zbog čega su zatražili od državnih organa da učine sve što je u njihovoj moći i nadležnosti da pokažu da u društvu nema mesta za takve pojave.

„Objava određene organizacije po kojoj se svako ko ima ikakve veze sa Izraelom proglašava ubicom i ‘u Srbiji neće imati sigurnu kuću’ i parola po kojoj ‘ustanak nije terorizam’ uz povike ‘marš iz Srbije’, pokazuje da nisu u pitanju samo pojedinci ostrašćenog shvatanja jedne realnosti, već da je u pitanju realna pretnja po bezbednost građana koja će se razvijati ako ne dođe do hitnih i adekvatnih reakcija na ove pojave“, piše u saopštenju.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata uz gore navedeni uzorak, na analizu je poslala i jedan uzorak Coca cola, Original taste, Gazirano osvežavajuće bezalkoholno piće, 500 ml, iz samouslužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajnog objekta u Zagrebu. Za navedene uzorke Državni inspektorat još nije primio ispitni izveštaj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Odmah po primanju ispitnog izveštaja Državni inspektorat o istom će obavestiti javnost.

Napominjemo kako se sledom novih primljenih obaveštenja nadležnih tela vode inspekcijski postupci, sprovodi uzorkovanje i poduzimaju zakonom pripisane mere.

Da podsetimo, nekoliko osba se javilo se sa simptomima trovanja. Nakon što je u riječkoj bolnici ranije hospitalizovana osoba zbog sumnje na povredu jednjaka posle konzumacije kontaminirane mineralne vode u jednom kafiću, još četri pacijenta su zbog slučaja trovanja pićem smeštena u Kliničko-bolničkom centru Zagreb, izvestili su večeras hrvatski mediji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter