Izvor: Happy BSC
29.08.2021 u 18:36
0

GUGL ZA „TELEMASTER“: ĆIRILICA je neotuđiv deo našeg nacionalnog identiteta i naše kulturne baštine! ZAŠTITIMO JE!

Bliži se 15. septembar –Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kada će Skupština Srbije i Republike Srpske usvojiti usaglašeni zakon o zaštiti srpskog jezika u javnom životu i, zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma. 

VAŽNO: 

MNOGO SMO JAKI! Vojska Srbije u polufinalu Tenkovskog biatlona

MINISTAR VULIN PORUČIO: Dok Srbiju vodi predsednik Vučić, Republika Srpska će biti čuvana i sačuvana

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Ovo su današnje brojke!

TIODOROVIĆ O POŠTOVANJU MERA: Epidemiolog otkrio za koje restrikcije se zalaže!

To bi ćirilici trebalo da donese zasluženi i zaštićeni status, ali i da spreči njeno nestajanje.

Gost „Telemastera“ je Nenad Gugl, profesor srpskog jezika i pisac. 

PROČITAJTE JOŠ: 

LANČANI SUDAR U ZEMUNU! Ima povređenih!

ZAGREPČANIN NASRNUO NA TURISTU ZBOG RETROVIZORA: Nemac pao mrtav, nije mu bilo spasa

DAČIĆ U JUTARNJEM PROGRAMU EKSKLIZIVNO ZA HAPPY TV: Uskoro zajednički sastanci SNS-a i SPS-a o izborima

Danas vernici proslavljaju svetog mučenika Mirona i svetog mučenika Patroklea!

Koliko se dugo odlagalo donošenje ovakvog zakona? Zašto sada i da li je ćirilično pismo danas ugroženije nego ranije?

– Ima kineska poslovica koja kaže da je najbolji trenutak da posadite drvo- pre 20 godina, a drugi najbolji trenutak je sada. Nije nikada kasno. Da li se čekalo ili nije to je već drugo pitanje. Ćirilica je ugrožena zbog informacionih tehnologija, medija, društvenih mreža… Mislim da je pravo vreme da ona dobije status koji i zaslužuje u našem javnom prostoru. Ćirilica je internacionalno pismo. Preko 280 miliona ljudi na svetu je piše. Ona jeste deo napšeg kultirnog identiteta i baštine. Zbog ličnog odnosa prema nama samima trebalo bi da je štitmo.  Jedno od najlepših svedočanstava ćirilice je Miroslavljevo jevanđelje. Mi ne smemo da dozvolimo da preovlada ono što se upravo događa, a to je da budemo nezainteresovani koje pismo koristimo. Da nam bude sve jedno.  Nama je po Ustavu ćiilica glavno pismo. No, nije reč samo o tome. Ona je bila zabranjivana kroz istoriju. Znamo da je Marija Terezija zabranjivala ćirilicu.  Uvođenje ćirilice u javni prostor ne znači da ćemo proterivati latinicu. Latinica nije ugrožena. Ako je i izbacimo iz javnog prostora ne bi bila neka šteta. Da ne bude nejasno, postoji mnogo destruktivnih komentara. Neki su najverovatnije i politički obojeni. Različitost je nešto što je dobro i što je kvalitet. Naša komunikacija sa strancima će se  i dalje odvijati na latinici. Jezik je živ sistem. On se za 100 godina promeni skoro 50 odsto. Jako je bitno da postoje stručnjaci i institucije koje propisuju norme. Država mora da brine o kulturnom nasleđu, a naročito o jeziku i pismu. Ako pogledate Grčku, oni imaju alfabet. Oni neće da ukinu svoje pismo da bi uveli latinicu. Na ćirilicu bismo trebali da budemo ponosni. Ovaj zakon o ćirilici neće imati jedan autoritativan element. Reč je o preporukama.  Strani brend može da se ispiše ćirilicom i da zanimljivo izgleda, čak i da ima marketinšku vrednost-rekao je Gugl. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter