Izvor:
09.04.2019 u 16:23
0

HOLANDIJA: Etikete na prehrambrenim proizvodima kao pomoć potrošačima!

A, B, C, D ili E? Udruženje potrošača Holandije zalaže se za takav, novi obavezni sistem oznaka, takozvani „Nutri skor“, koje bi potrošačima olakšao da biraju zdraviju hranu.

Velikom broju ljudi predstavlja problem da sami utvrde da li je i u kojoj meri određeni proizvod zdrav. Nalepnica na vidljivom mestu, na svakom proizvodu, u tome može pomoći, stav je stručnjaka holandskog Udruženja potrošača.

Ovaj predlog nije potpuna novina. U cilju unapređenja zdravlja svojih stanovnika, vlada Holandije je krajem prošle godine sa oko 70 društvenih organizacija i preduzeća sklopila „Nacionalni sporazum o prevenciji“.

Deo ovog sporazuma je i odluka da se do kraja 2020. godine za prehrambene proizvode uvede obavezna oznaka koja bi ljudima pomogla da se zdravije hrane.

Stav Udruženja potrošača je da „Nutri skor“ za to najbolje rešenje.

Prema rečima Babs fan der Stak iz Udruženja potrošača, ovaj sistem osmišljen je u Francuskoj i veoma je efikasan.

Po nalogu vlade, tim nezavisnih stručnjaka utvrđuje koliko kalorija, šećera, zasićenih masti, proteina, vlakana, voća, povrća ili koštunjavog voća određeni proizvod sadrži i na osnovu toga proizvodu se dodeljuje ocena, odnosno skor od A za zdrav do E za nezdrav proizvod.

Kao primer, stručnjaci Udruženja potrošača primenili su ovaj metod i testirali pedesetak uobičajenih užina: energetske štanglice, pirinčane galete, čokoladice.

Da Mars i Snikers (Snickers) nisu zdravi, uglavnom svi znamo. Ali, ima i puno proizvoda koji po svom imenu ili pakovanju deluju zdravo, a da to zapravo nisu – objašnjava fan der Stak i navodi primer:

– Pirinčana galeta sa jogurtom je zapravo pirinčana galeta sa nekom vrstom bele čokolade“. Prema oceni Udruženja potrošača, nezdrav proizvod koji dobija oznaku „E“.

Marian Heluk, direktor FNLI, organizacije koja zastupa interese holandske prehrambene industrije, smatra da je još rano za uvođenje “Nutri skor” oznake i ukazuje na to da Ministarstvo zdravlja, socijalne zaštite i sporta još nije odabralo jedinstven sistem označavanja.

Po njenom mišljenju, proizvođači prvenstveno žele jasne odluke i instrukcije, kako se ne bi desilo da za neko vreme moraju da menjaju već uveden sistem označavanja proizvoda.

Ministarstvo trenutno ispituje postojeće sisteme označavanja i na Holanđanima testira koliko su jasni i efikasni.

Prema rečima državnog sekretara Blokhaus, planirano je da se do kraja godine odabere efikasan sistem označavanja koji bi imao široku primenu.

Udruženje potrošača Holandije se nada da će vlada u doglednom vremenu odlučiti za “Nutri skor” oznake, dok se supermarketi već sada prilagođavaju.

Ove nove oznake, međutim, nisu prvi pokušaj da se potrošačima pomogne da prave zdravije izbore.

Ranije je postojala takozvana „znam šta biram“ oznaka, koja je 2016. godine ukinuta. Navedena oznaka nije pokazivala u kojoj je meri određen proizvod zdrav ili nezdrav, već da li je zdraviji ili manje zdrav od drugih proizvoda u istoj kategoriji. Tako je, recimo, čak i ulje za fritezu bilo označeno kao zdrav izbor, jer je manje nezdravo od drugih masti.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter