Izvor: TANJUG
17.08.2023 u 07:48
2

INSEKTICID U BRESKVAMA IZ HRVATSKE: Zabranjen je u Srbiji, tovar će biti uništen!

Insekticid koji je pronađen u pošiljci breskvi koja je vraćena iz Hrvatske zabranjen je za upotrebu u Srbiji 2019. godine, pa će nakon labaratoriskih analiza kompletan tovar biti uništen rekao je danas direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Stevan Blagojević

-Pre petnaestak godina uvedeni su vrlo strogi propisi i izbačeni mnogi pesticidi, a uvedena je nova generacija manje štetnih pesticida i insekticida. Kontrola i propisi su iz godine u godinu sve strožiji-, rekao je Blagojević .

„ODAKLE ZNATE MOJE IME?“ POZNATI SUDIJA ANTONETI na suđenju ŠEŠELJU ispao SMEŠAN – REAKCIJA LIDERA RADIKALA je KRIMINALNA (VIDEO)

On je naglasio da su propisi u Srbiji slični onima u Evropskoj uniji i dodao da prema zakonu ukoliko je nivo nekog pesticida ili insekticida u voću ili povrću viši od dozvoljenog, takav proizvod se ne može naći na tržištu.

-Insekticid koji se našao u breskvama je zabranjen jer EU tvrdi da je genotoksičan. On je i kod nas zabranjen, u bilo kojoj koncentraciji, pre tri godine. I sumnjamo da je neko imao zalihe i da ih je sada iskoristiti- objasnio je Blagojević i dodao da ne veruje da je u breskve u promet stavio neki veliki proizvođač niti da je kontaminirana velika količina voća, jer veliki proizvođači ne žele da svoje ime povezuju sa korišćenjem nedozvoljenih pesticida ili insekticida s obzirom da se u današnje vreme informcije brzo šire, pa bi na taj način ugrozili svoje poslovanje. Blagojević kaže da pre upotrebe voće i povrće treba ostaviti da malo odstoji u običnoj vodi, jer upotreba deterdženata nema nikakvog efekta pošto skida samo masnoću, dok korišćenje sode bikarbone menja ph vrednost voća.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “INSEKTICID U BRESKVAMA IZ HRVATSKE: Zabranjen je u Srbiji, tovar će biti uništen!”

  1. U tekstu se izmedju redova jasno vidi ,da su crvati namerno upotrebili taj pesticid ,jer nas ,,vole,,.U znak zahvalnosti Srbija nek pošalje opet milion evra pomoći rvatskoj,iz nekog humanog razloga kako samo Srbima padne na pamet.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter