Izvor: BSC HAPPY/RTS
05.08.2023 u 11:00
0

INSPEKCIJA DONELA ODLUKU O ČIPSU IZ SRBIJE S KANCEROGENOM SUPSTANCOM: Evo da li će proizvođač snositi sankcije

Proizvođač čipsa iz Čačka bez prigovora je prihvatio analizu hrvatske nadležne inspekcije i preduzeo uništenje svih čipseva iz lota u kome je proizvedena sporna pošiljka.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović rekao je da tehnološki postupak i sama vrsta sirovine uslovljavaju da se s vremena na vreme akrilamid pojavi. „Brzo smo reagovali, bili smo u pogonu i konstatovali da je sporna količina uništena u Hrvatskoj, a ono što je ostalo zabranili smo dalju upotrebu i naredili uništavanje“, objasnio je Vujović.

Zbog povećane količine štetnog akrilamida, čips iz Srbije, brenda „Aro“, u pakovanju od 300 grama sa ukusom paprike, povučen je iz prodaje u Hrvatskoj. Tamošnje inspekcije su o spornom proizvodu, preko zajedničkog sistema za uzbunu, alarmirale i ostale članice Evropske unije. Iako Srbija nije članica, deo je tog sistema, pa su informacije stigle i na adresu naše inspekcije.

Proizvođač čipsa iz Čačka bez prigovora je prihvatio analizu hrvatske nadležne inspekcije i preuzeo uništenje svih čipseva iz lota u kome je proizvedena sporna pošiljka. Lot je, inače, grupa proizvoda napravljenih u istoj seriji, od istih sastojaka.

Nenad Vujović, načelnik inspekcije za biljnu proizvodnju rekao je da je regulativa o akrilamidu usaglašena sa EU, ti nivoi su isti. „Što se tiče inspekcije, brzo smo reagovali, preko sistema za brzo uzbunjivanje, bili smo u pogonu i konstatovali da je ta količina koja je otišla – uništena u Hrvatskoj, a ono što je ostalo od tog lota – zabranili smo dalju upotrebu i naredili uništavanje“, objasnio je Vujović.

„U našim kontrolama smo videli da posotoji veza sa drugim lotovima, ispitujemo sve lotove u toj fabrici, a za te druge lotove koji imaju veze sa prvim smo zajedno sa subjektom preduzeli mere da se oni povuku iz prometa i da se uradi opoziv“, rekao je Vujović.

KANCEROGENI ČIPS IZ SRBIJE? Evo šta kaže ministarstvo poljoprivrede!

Kako je došlo do previda

„Prva informacija sa terena koju imamo – to je situacija koja se s vremena na vreme dešava, dobro pratimo situaciju sa akrilamidom i ozbiljno pristupamo kontroli toga. Tehnološki postupak i sama vrsta sirovine uslovljavaju da se s vremena na vreme akrilamid pojavi. Svake godine preko monitoringa široko pratimo ove proizvode u svim slučajevima neke nesigurnosti preduzumamo određene mere“, naveo je Vujović.

Kada bi proizvod iz EU pokušao da uđe u Srbiju

Vujović kaže da bi u tom slučaju isto reagovali, jer nijedan proizvod u Srbiju ne može da uđe bez kontrole službi na granici. Objašnjava da se proverava dokumentacija, sam proizvod i samo proizvod koji je bezbedan može da bude na rafovima i ponuđen potrošačima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter