Izvor:
09.05.2018 u 02:04
0

IRAN NA POTEZU: Tramp uveo sankcije Teheranu!

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da će se SAD povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i ponovo uvesti sankcije ovoj zemlji. Sankcije su bile ukinute postizanjem sporazuma 2015. godine. Tramp je najavio i dodatne ekonomske mere pritiska na Iran, tako da će sankcije ovoga puta biti "najvišeg nivoa".

– Za nekoliko trenutaka ću potpisati predsednički memorandum o početku uvođenja američkih nuklearnih sankcija iranskom režimu. Uvešćemo najviši nivo ekonomskih sankcija – rekao je Tramp.

On je dodao da bi svaka zemlja koja pomaže Iranu u težnji ka nuklearnom oružju, mogla takodje da se nađe na udaru oštrih sankcija SAD.

– Amerika neće biti talac nuklearne ucene. Iranski nuklearni sporazum je užasan, jednostran dogovor koji nije doneo mir niti će ga ikad doneti – rekao je Tramp i dodao da "ima dokaze da je Iran lagao" o prirodi svojih aktivnosti.

Sporazum iz 2015. između Irana i vodećih svetskih sila smanjio je napredak nuklearnih aktivnosti Teherana i stvorio "najsnažniji revizorski sistem na svetu", kako tvrde iz Ujedinjenih nacija. Tim sporazumom se Teheran pre tri godine obavezao da će obustaviti nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija.

Iz Irana su najavili da neće ostati pasivni ako američki predsednik odluči da napusti međunarodni nuklearni sporazum, kao i da su spremni za najgori scenario.

– Ako Sjedinjene Države započnu sukob sa Iranom nećemo ostati pasivni – rekao je Ali Šamhani, sekretar vrhovnog veća za nacionalnu bezbednost Irana.

Tramp rekao Makronu da će se SAD povući iz sporazuma, ali je Jelisejska palata dala demant na u informaciju.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Prntscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter