Izvor: INFORMER.RS
27.08.2023 u 22:11
0

LEKCIJA LONDONU: Na KiM ima dovoljno mesta za život i Srba i Albanaca, poručio patrijarh Porfirije

U velikoj gužvi svetskih političkih događaja koji potresaju planetu, i okupacionih zapadnih inicijativa u regionu, pomalo je ispod radara prošla vest da je patrijarh Porfirije ugostio protekle nedelje novoizabranog ambasadora Velike Britanije u Beogradu Edvarda Fergusona.

Samo na prvi pogled to može da izgleda kao protokolarna informacija sa jednog kurtoaznog susreta ali u stvari, kratko saopštenje SPC posle tog srdačnog sastanka predstavlja briljantan i atipičan primer državotvorne diplomatske prakse novijeg doba.

Najpre, u konciznom saopštenju SPC, navodi se da je patrijarh ambasadoru Fergusonu poželeo dobrodošlicu i uspeh u radu na unapređenju odnosa Srbije i Velike Britanije, kao i dva naroda u celini. Kako nalaže i red.

Potom, domaćinski, prvo se ističe da je Njegova ekselencija Ferguson govorio o stavovima svoje države u vezi sa „različitim aktuelnim pitanjima“ (bez njihovog nabrajanja, a i zašto bi se oni apostrofirali kada su već svima poznati).

A onda kreće trenutak istine. Mesto u kome patrijarh Porfirije pokazuje da je duhovni stub srpskog naroda u ovom vihornom vremenu i da on u razgovorima sa velikim silama nema pravo na diplomatsko političarenje, dvostruke igre i poruke između redova.

POGLAVAR SPC SA AMBASADOROM VELIKE BRITANIJE: „Patrijarh je značajan zagovornik regionalnog pomirenja!“

Velikodostojnik Srpske Pravoslavne Crkve novom gostu iz Londona rekao je direktno u oči:

– Na Kosovu i Metohiji ima dovoljno mesta za život i Srba i Albanaca, ali su Kosovo i Metohija neodvojivi deo države Srbije i imaju nemerljivi duhovno-istorijski značaj za pravoslavni srpski narod.

Predstavniku zapadne sile koja je decenijski promoter nezavisnog Kosova, koja svakodnevno radi na stvaranju vojske te lažne države i žmuri na proterivanje i progon Srba, jednostavno i razložno je saopštio da su im svi ti poslovi uzaludni. I to nije sve!

Patrijarh je podsetio gosta iz Londona na sumanute poruke predsednice Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališe Kerns koja je javno optužila SPC da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo.

U prevodu na jezik saopštenja SPC kaže se:

– S tim u vezi, patrijarh je ocenio da očuvanju mira ne doprinose neutemeljene izjave koje su o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi dale određene ličnosti iz političkog života Velike Britanije.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter