Izvor: Tanjug
02.11.2021 u 11:45
0

LONČAR: Tokom poseta stranih hirurga urađeno 112 zahvata

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je danas da je tokom programa poseta stranih hirurga u Srbiji „SpajnVik“ (SpineWeek) u protekle četiri godine urađeno 112 hirurških zahvata, od kojih 70 na dečijim pacijentima sa deformitetom kičme. 

Posle sastanka sa istaknutim španskim hirurgom dr Norbertom Venturom Gomezom, Lončar je poručio da su zahvaljujući profesoru Venturi i njegovom timu te operacije urađene u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ: UŽIVO! GODINU DANA VLADE: Premijerka predstavlja rezultate svog kabineta – ČETIRI OSNOVNE TEME 

– Da nije došao profesor Ventura i njegovi saradnici, pacijenti bi morali da idu u inostranstvo. Zahvaljujući njima, deca su ostala ovde sa svojim roditeljima, a isto tako su za to vreme obučavali i naše stručnjake za takve operacije – rekao je Lončar i istakao da je posebno ponosan jer ga je profesor uverio da već sad u Srbiji imamo dva ortopeda za takve operacije, u Kragujevcu i Novom Sadu. 

Lončar je naveo i da se dvoje dece operisalo na najboljoj dečijoj klinici koja postoji u Kataloniji kod profesora Venture, kao i da je trošak bio veći od pola miliona evra, a sa druge strane, dok je profesor izvodio operacije u Srbiji cifre nisu prelazile par desetina hiljada evra – istakao je ministar.

PROČITAJTE JOŠ: SAMIT O KLIMATSKIM PROMENAMA: NAJAVA PREDSEDNIKA VUČIĆA IZNENADILA SVE! (VIDEO)  

Prema njegovim rečima, dobra vest je i da su profesor Ventura i njegov tim napravili sporazum sa Udruženjem roditelja dece sa spinalnom mišićnom atrofijom koji zahtevaju hirurške zahvate i dogovor je da se u najkraćem mogućem roku sakupi njihova dokumentacija posle čega će biti operisana u Srbiji i dobiti najbolju moguću negu. 

Lončar je naglasio da je postignuta ušteda od oko 15 miliona evra s obzirom na cene takvih zahvata u inostranstvu, a pored toga srpski lekari dobili su priliku da se usavršavaju u primeni najsavremenijih hirurških tehnika po evropskim i svetskim standardima, kaoi olakšano lečenje dece i odraslih u odnosu na njihov boravak u inostranstvu.

Profesor dr Norberto Ventura Gomez istakao je da je oduševljen srpskim lekarima i njihovom željom za usavršavanjem i dodao da je u poslednje dve nedelje urađeno 10 operacija kod dece, kao i da voli da dolazi u Srbiju. 

U programu „SpineWeek“, u koji je uključeno 10 stranih hirurga sa najprestižnijih evropskih klinika, učestvovali su: KC Kragujevac, KC Niš i Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine Novi Sad.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE


PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter