Izvor: Tanjug
04.05.2022 u 15:47
0

„Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!“ NEBESKI HEROJ koji je branio srpsko nebo od NATO AGRESIJE! Održan pomen PILOTU PUKOVNIKU MILENKU PAVLOVIĆU

U Valjevu je održan pomen pilotu pukovniku Milenku Pavloviću, komandantu 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije, koji je poginuo u borbi 4.maja 1999. godine tokom NATO agresije.

Tog dana komandu da poleti dobio je jedan od mlađih oficira, ali mu to Pavlović nije dozvolio, izvukao ga je iz kokpita rečima da ako treba neko da gine, onda će onda to on, a ne deca.

Odmah po uzletanju pokvario se radar na njegovom MIG29, ali je Pavlović uprkos tome nastavio da leti ka rodnom Valjevu, boreći se sa nadmoćnijim neprijateljem.

Oborile su ga tri rakete ispaljene sa F16 u blizini Tuzle, koje Pavlović nije ni primetio.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović istakao je da Milenko Pavlović predstavlja standard i delo koje se ne samo uči na Vojnoj akademiji, nego predstavlja svetao primer svih pripadnika VS.

„Po uzoru na njegova dela mi vaspitavamo mlade kolega u duhu junaštva i odanosti Srbiji i srpskom narodu“, poručio je Mojsilović.

On je naglasio da je Pavlovićev poslednji let bio svesna žrtva koja nije bila uzaludna, jer je „stradanje komandanta legendarnog avijacijskog puka, jednog od najboljeg pilota VJ, označila poslednji let lovačke avijacije do kraja NATO agresije“.

„To je bio let koji je sacuvao živote njegovih kolega. Milenko je poginuo braneći svoju zemlju, obavljajući najsvetliji i najsvetiji čin, žrtvujući sebe za slobodu svog naroda. Tim činom hrabro i odvažno upisao se u red legendarnih srpskih junaka, oficira i pilota i njegov primer trajno će ostati kao svetli primer onima koji dolaze“, istakao je Mojsilović.

Načelnik Generalštaba rekao je da je imao čast da potpiše odluku da naš najveći vojni aerodrom u Batajnici nosi njegovo ime, a da se po njemu zovu i brojni događaji i ulice u Srbiji, kao i da VS neće dozvoliti da sećanje na njegovu hrabrost izbledi.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković rekao je da je herojsko Milenka Pavlovića putokaz generacijama koje odrastaju u Srbiji zadnje 23 godine.

„On je simbol nečega što smo mislili da pripada prošlosti i pričama o žrtvovanju naših predaka. Pokazao je da heroji postoje i u savremeno doba kada se svima čini da nestaju tradicionalne vrednosti“, poručio je gradonačelnik Valjeva.

On je konstatovao da svet nije izvukao pouke iz istorije i stradanja jednog malog naroda i da smo svedoci smo da se i danas bombarduju gradovi i stradaju nevini civili.

„Nadamo se da će nas zaobići ova svetska previranja i da se nikada više neće dogoditi ratovi na ovim prostorima. Svoje junake ćemo uvek slaviti i učiti na njihovim primerima poštujući prošlost, ali okrenuti budućnosti koju treba da osvajamo svojim znanjem, pameti i lepotom“, poručio je Gojković.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter