Izvor: BSC Happy/Nezavisne .com
06.09.2023 u 21:02
1

MONSTRUOZNI USTAŠKI ZLOČIN: Hrvati su ga ubili jer nije želeo da koristi LATINICU! Prvo su ga mučili, a potom ga ŽIVOG polili krečom i zatrpali zemljom

Slikar svetlosti u vremenu tame.

U Sremskoj Mitrovici, u noći između 29. i 30. avgusta 1942. godine, na prostoru uz staro pravoslavno groblje mučenički je stradalo od ustaške ruke 150 nedužnih muškaraca, žena i dece iz Šida, među kojima je Sava Šumanović, jedan od najistaknutijih srpskih slikara 20. veka.

Srpski Pikaso, kako su ga zvali, dao je svoj život jer je sledio svoja ubeđenja. Mučeničk je ubijen samo zato što nije želeo da svoja dela potpisuje latinicom.

Hrvatske ustaške vlasti su na tom području tokom Drugog svetskog rata sistematski ubile više hiljada nedužnih civila, najvećim intenzitetom upravo tokom avgusta i septembra 1942. godine.

– Sava Šumanović uhapšen je 28. avgusta rano ujutro, zamolio je da se spremi, okupao se, uzeo stvari, poljubio majku u ruku i otišao zauvek, ne znajući za šta ga terete.

Taoci su prvo brutalno pretučeni, a potom prevezeni u Sremsku Mitrovicu, gde im je pokretni preki ustaški sud izrekao smrtne kazne i tokom noći su streljani.

Uz upaljene baklje kraj spremnih raka, prošavši ustaški špalir, pucano im je u potiljak ili su direktno legali u raku i na njih je pucano.

Potom su polivani krečom i zatrpavani zemljom. Jedan broj mučenika je ugušen, jer su ranjeni i još živi zatrpavani, dok su se ispod zemlje čuli  jauci.

Proslavljeni slikar je te 1942, kao i 1941. godine slikao manjim intenzitetom nego inače, zabrinut zloslutnim vremenima.

U momentu hapšenja je na štafelaju ostala upravo završena slika „Beračice“, danas izložena u Memorijalnoj galeriji u Šidu.

Sava Šumanović je rođen u Vinkovcima, 22. januara 1896. godine.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “MONSTRUOZNI USTAŠKI ZLOČIN: Hrvati su ga ubili jer nije želeo da koristi LATINICU! Prvo su ga mučili, a potom ga ŽIVOG polili krečom i zatrpali zemljom”

  1. Neka mu je laka zemlja , Šidjani ga baš vole , vidi se, on je ponos Šida , a voli ga i cela Srbija , dobro da nisu ukrali tu sliku njegovu iz Skupstine i usotalom sta je bilo sa ostalim ukradenim slikama 5. Oktobra , zar one nisu pronadjene a i lopovi .

    4
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter