Izvor:
08.04.2019 u 11:00
0

MOSKOVSKI SUD: Ukinut pritvor pozorišnom reditelju Serebrenikovu, producentu Juriju Itinu i bivšoj zvaničnici Ministarstva kulture Sofiji Apfelbaum!

Moskovski gradski sud ukinuo je danas pritvor pozorišnom reditelju Kirilu Serebrenikovu, producentu Juriju Itinu i bivšoj zvaničnici Ministarstva kulture Sofiji Apfelbaum, optuženima za proneveru javnih fondova i dopustio im da se brane sa slobode, prenosi TAS S.

Prethodna odluka prvostepenog suda se ovim poništava i usvaja se žalba optuženih – rekao je sudija.

Prema istražiteljima, Kiril Serebrenikov je 2011. pokrenuo projekat pod nazivom Platforma u cilju razvoja i promovisanja moderne umetnosti. U periodu 2011-2014, Ministarstvo kulture Rusije izdvojilo je preko 214 miliona rubalja (2,9 miliona evra) za projekat.

Serebrenikov je zatim ustanovio autonomnu nekomercijalnu organizaciju "Sedmi studio" da bi sproveo projekat, angažujući određeni broj svojih poznanika da rade tamo.

Serebrenikov je optužen da je prisvojio novac namenjen pozorišnom projektu, što on negira i optužbe je odbacio kao „apsurdne". On insistira na tome da je sav novac potrošen na stvari kojima je namenjen, odnosno projekat Platforma.

Prošle godine Moskovski sud je doneo odluku o zasebnom razmatranju slučaja Serebrenikov. Sem Serebrenikova, Itina i Sofije Apfelbaum, producent Aleksej Malobrodski je takođe među optuženima. Nina Masljajeva biće saslušana odvojeno jer je sklopila sporazum o priznanju krivice.

Detektivi veruju da su u periodu od 2011. do 2014. godine, Malobrodski, Voronova i Masljajeva koje je Serebrinkov angažovao, izradili godišnje planove događaja u okviru projekta Platforma, namerno koristeći lažne podatke o broju i troškovima događaja. Istraga smatra da je ukupno 130 miliona rubljalja (1,7 miliona evra) pronevereno iz saveznog budžeta na ovaj način.

Tokom ispitivanja, Serebrenikov je rekao da je kao umetnički direktor imao veoma malo – ili gotovo nimalo – kontrole nad finansijama.

Ukoliko bude osuđen, mogao bi da dobije oko deset godina zatvora.

Reditelj je poznat kao žestok kritičar cenzure umetnosti u Rusiji.

Njegovo hapšenje izazvalo je burnu reakciju međunarodnih pozorišnih i filmskih radnika, koji navode da je slučaj politički motivisan.

Izvor: Tanjug
Foto. Kirill Serebrennikov/Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter