Izvor: kosovo online
26.05.2024 u 10:11
0

SAMOPREDELJENJE MORA BITI STRATEŠKO: Milenković smatra da im odgovara da parlamentarni izbori budu pre američkih

U ovom trenutku deluje da i vlast i opozicija na Kosovu žele izbore, ali nema dogovora oko toga kako da se do njih dođe, jer vlast misli da treba da se izglasa raspuštanje Skupštine, dok opozicija želi da premijer podnese ostavku, kaže za Kosovo onlajn Marko Milenković iz NVO "Nova društvena inicijativa".

Uveren je da Samoopredeljenju odgovara da parlamentarni izbori na Kosovu budu pre američkih izbora i potencijalnih promena i u Americi i u Evropskoj uniji posle tamošnjeg glasanja birača.

On dodaje da Samopredeljenje možda želi da zajedno sa Demokratskom partijom Kosova ili uz njenu podršku stvori mogućnost za raspuštanje Skupštine, za šta zasad nema glasove i ostalih stranaka, pošto je DPK jedina koja je izrazila spremnost da učestvuje u tom procesu.

„Što se tiče trenutka izbora, verujem da ovaj period odgovara Samoopredeljenju. Njima odgovara period pre američkih izbora i potencijalnih promena i mogućih promena u Evropskoj uniji usled izbora. Za njih je nesigurno šta bi se desilo čekanjem, odnosno odlaganjem izbora za regularan rok, a to je februar sledeće godine“, kaže Milenković.

Na pitanje da li bi zarad stabilizacije situacije na severu Kosova bilo svrsishodno da se uz prevremene parlamentarne izbore održe i lokalni u četiri opštine na severu Kosova, a što bi iziskivalo ostavke gradonačelnika, Milenković kaže da scenario sa ostavkama i spajanjem izbora nije izvestan.

Navodi, međutim, da veruje da će po pitanju izbora na severu postojati određeni pritisci iz međunarodne zajednice, više internim kanalima, nego javno.

„Verujem da postoji želja iz međunarodne zajednice da se održe izbori na severu i da se promeni vlast, ali ta želja ne postoji unutar vladajuće stranke u Prištini. Mislim da trenutno postoji samo želja za kontrolom i da je to za njih potencijalno teren za prikupljanje dodatnih glasova, sticanje popularnosti u javnom mnjenju, za potencijalne akcije na severu, a što se bolje omogućava kroz kontrolu koju trenutno imaju i koju vlasti zloupotrebljavaju u tom smislu da ojačavaju sliku suvereniteta. Zbog toga mi se čini da izbori na severu uz izbore na centralnom nivou nisu realni u ovom trenutku“, kaže Milenković.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter