Izvor: BSC HAPPY
13.08.2023 u 07:30
0

MOŠTI NJEGOVE SU ČUDOTVORNE: Danas proslavljamo Svetog mučenika Evdokima

Njegove mošti su se pokazale čudotvornim.

Danas je dan kada pravoslavni vernici slave Svetog mučenika Evdokima, čija duhovna snaga nije popuštala ni pred iskušenjima sveta, ni pred napadima strasti.

Njegove izvanredne vrline su ga učinile omiljenim među svima. Rođen je u Kapadokiji od pobožnih roditelja, Vasilija i Evdokije. Tokom vladavine cara Teofila (829-842), Evdokim je bio mladi oficir u vojsci. Iako je bio vojnik, on je živeo po evanđeoskim načelima.

Njegova čistota je bila neporočna, izbegavao je razgovore s ženama osim sa svojom majkom. Bio je pun sažaljenja prema siromašnima, revnosno je proučavao svete knjige i posvećivao se molitvi Bogu.

Svojim životom se udaljavao od sujetnih i praznih zabava. Zbog svojih neobičnih vrlina, car ga je postavio za vojvodu Kapadokije. Na ovom visokom položaju, Evdokim se trudio da bude pravedan pred Bogom i ljudima. Međutim, po Božjoj volji, njegov život je prekinut prerano, kada je imao samo 33 godine.

Njegove mošti su se pokazale čudotvornim. Jedan čovek koji je patio od duševnih smetnji dotakao je njegov grob i ozdravio. Čak i dete koje je bilo bolesno ustalo je zdravo nakon kontakta s moštima.

Nakon 18 meseci, njegova majka je otvorila sanduk i pronašla njegovo telo potpuno netaknuto, bez znakova raspadanja.

U tom trenutku, neobjašnjiv miris se širio oko tela svetitelja. Njegove mošti su kasnije prenete u Carigrad i sahranjene u novoj crkvi Svete Bogorodice, koju su sagradili Evdokimovi roditelji kako bi počivali svetiteljevi ostaci.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter