Izvor:
01.08.2018 u 19:52
0

NASTAVLJAJU KONSULTACIJE: Velika Britanija nije stavila Kosovo na dnevni red SB UN!

Velika Britanija, predsedavajuća SB UN u avgustu, nije stavila Kosovo na dnevni red tog tela UIN..

Britanija će nastaviti konsultacije kako bi se postigao dogovor, jer Rusija i Kina čvrsto traže da u avgustu bude sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

– Nisu ga uvrstili u program rada, ali će reći da se konsultacije nastavljaju sa ciljem da dođe do dogovora, jer Rusija i Kina čvrsto traže da sednica o Kosovu bude u avgustu. Tako da će se još razgovarati – rekao je Ivica Dačić.

– Smatram da je to neozbiljno… Posebno od zemlje koja izlazi iz Evropske unije – rekla je Brnabićeva.

Savet bezbednosti do sada je svaka tri meseca razmatrao izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (Unmik). Poslednja takva sednica održana je 14. maja.

Velika Britanija i druge zapadne zemlje zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po međuanrodni mir i bezbednost. Beograd smatra da pitanje Kosova nije rešeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman Unmika u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu.

Savet bezbednosti je od 10. juna 1999, kada je usvojena rezolucija 1244, redovno razmatrao izveštaje generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu. U izveštaju o Kosovu za period od 16. aprila do 15. jula, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio nastavak dijaloga Beograda i Prištine iako u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije nije bilo bitnijeg napretka.

On je izrazio zabrinutost što posle šest meseci nije rešeno ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića usred dana u Kosovskoj Mitrovici i pozvao kosovske vlasti da pojačaju istragu i "koriste sve dostupne kanale pomoći".

Izvor: Tanjug/B92
Foto: Twitter/newyorkcityinfo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter