Izvor: Tanjug
18.08.2021 u 12:00
0

NBS POVEĆALA PROGNOZU RASTA SRBIJE!

Ekonomska politika Vlade postiže značajne rezultate i vodi Srbiju krupnim koracima napred, zbog čega je Narodna banka Srbije povećala projekciju privrednog rasta Srbije za ovu godinu na 6,5 posto u odnosu na majsku procenu od rastu od 6,0 procenata

– U srednjem roku očkujemo rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u rasponu od 4,0 do 5,0 posto, dok smo u prethodnim projekcijama očekivali rast od 4,0 procenta – navodi se u avgustovskom Izveštaju o inflaciji, čija je prezentacija upravo počela u NBS.

VAŽNO:

DAČIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“ OTKRIO TAJNU O DIPLOMATIJI SRBIJE: Evo kako su vođeni pregovori Avganistana i talibana!

GRUBJEŠIĆ U „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Srbija bi trebalo da PRIMI IZBEGLICE iz Avganistana! To bi bio MUDAR POTEZ!

SRPSKI ISTORIČAR OBJASNIO SVETU ŠTA SE DOGODILO U JASENOVCU! Sramno je da se prekraja istorija holokausta! (FOTO)

DR TIODOROVIĆ SAOPŠTIO TRAGIČNE VESTI: Mladić (22) preminuo od KORONE – bio nevakcinisan!

Bruto domaći proizvod je, kako se ističe, nastavio da raste u drugom tromesečju 2021, čemu doprinosi poboljšanje epidemiološke situacije u svetu i kod nas.

Priliv kapitala u Srbiju ostao je relativno visok, što je doprinelo rastu deviznih rezervi.

– Brži oporavak izvoza robe i usluga od uvoza od početka godine doprineo je dodatnom popravljaju eksterne pozicije i smanjenju deficita tekućeg računa koji je u prvo polovini ove godine sveden na samo 1,8 odsto BDP – navela je guverner Jorgovanka Tabaković.

NBS očekuje da će se međugodišnja inflacija u drugoj polovini ove godine i u prvom tromesečju 2022. kretati u gornjoj polovini ciljanog raspona od 3,0 odsto plus/minus 1,5 posto.

Od drugog tromesečja 2022. godine očekuje se prvo usporavanje inflacije, a zatim i njeno kretanje u donjoj polovini ciljanog raspona.

Prioritet monetarne politike i u narednom periodu biće očuvanje postignute cenovne i finansijske stabilnosti, uz podršku održivom privrednom rastu.

Iz NBS poručuju da nastavljaju s vođenjem vođenjem podsticajne monetarne politike.

Dodaju da je sveobuhvatni paket fiskalnih mera pozitivno uticao na privredni rast, bez narušavanja održivosti javnih finansija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter