Izvor: Happy BSC
25.01.2022 u 08:33
0

NEDIMOVIĆ ZA „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Država omogućila beskamatne kredite kod poslovnih banaka za kupovinu veštačkih đubriva

U današnjoj emisiji “Dobro jutro Srbijo” o aktuelnim temama koje se tiču poljoprivrede govorio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.  

– Na svetskom tržištu cene veštačkih đubriva  su “otišle u nebo”. Bez đubriva nema poljoprivrede i dobre žetve. To se dogodilo zbog gasa koji je najveći input za proizvodnju veštačkih đubriva. Pre dva meseca postavilo se pitanje da li će uopšte biti veštačkih đubriva, jer je na svetskom tržištu bio potpuni kolaps. Srbija će do kraja februara meseca imati potpuno zadovoljene potrebe za veštačkim đubrivom. Imaćemo od 150.000 do 170.000 tona uree za pšenicu. Cena po kojoj se ona sada prodaje je između 104 i 110 dinara po kilogramu. Očekujem da dođe do sniženje cene u narednim nedeljama. Da bi izašli u susret poljoprivrednicima kao država omogućili smo beskamatne kredite kod poslovnih banaka za kupovinu veštačkih đubriva sa rokom dospeća prve rate kada bude gotova berba kukuruza, u oktobru mesecu. Ubeđen sam da ćemo ovu sezonu završiti u odnosu na sve druge u našem okruženju mnogo bolje, kao i da će naši ratarski usevi biti prihranjeni, sprovedene sve agrotehničke mere i da ćemo imati dobre žetve – istakao je Nedimović.  

On je naveo da su  imputi za proizvodnju pšenice, odnosno cene repromaterijala skočile između 47 i 50 odsto, ali je pšenica kao proizvod skočila 90 odsto.  

– Uvek je odnos kilograma pšenice i kilograma uree bio 1:3. Cena pšenice je sada 32 ili 33 dinara po kilogramu plus pdv , a urea 104 dinara. Država je spustila carinu 10 odsto za uvoz iz trećih zemalja da bi urea bila jeftinija. Očekujem da imamo mnogo bolju cenu nego bilo ko u okruženju. Takođe, radićemo masovne kontrole da proverimo kvalitet uvezenog đubriva – rekao je ministar Nedimović. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter