Izvor:
02.09.2016 u 18:05
0

NEPRIJATNO IZNENAĐENJE ZA SVE U SRBIJI: Od sledećeg meseca POSKUPLJUJE…

Potrošači u Srbiji zateći će na oktobarskim uplatnicama za struju – poskupljenje od 3,8 odsto. Prosečno domaćinstvo ovo povećanje koštaće oko jedan evro, izračunao je direktno ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Prema njegovim rečima, ova vest svakako nije pozitivna, ali je rezultat pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji je tražio i dvocifreno poskupljenje električne energije. Sličan udar na budžet mogao bi da se očekuje i 2017. godine, jer takva odredba stoji u memorandumu koji je Srbija potpisala sa MMF.

Nakon prošlogodišnjeg poskupljenja struje od 12 odsto, od čega je 7,5 otišlo na novu akcizu za kilovate, a 4,5 direktno u EPS, ove godine potrošači će ponovo morati da izdvoje više za račun za struju. Oko 120 dinara u proseku.

Očekujem da će bord direktora MMF odobriti četvrtu i petu verziju aranžmana sa Srbijom – rekao je u sredu Antić. – Deo tog dogovora je i poskupljenje struje, kao i plan optimizacije u "Elektroprivredi Srbije", odnosno pitanje odlaska dela zaposlenih. MMF je u pregovorima prvo tražio dvocifreno poskupljenje i to od aprila ove godine, a zatim smo raspravljali o povećanju od 7,7 odsto i od jula. Došli smo na 3,8 odsto i od oktobra.

Antić je na novinarsko pitanje da su pre samo nekoliko meseci iz EPS stizale izjave da struja ove godine neće poskupeti, rekao da zna da "poskupljenje nikada nije dobra vest", ali da iz Ministarstva energetike niko nikada nije izjavio da do poskupljenja neće doći.

Od Agencije za energetiku smo dobili procenu da će povećanje cene uticati na prosečan račun domaćinstva u iznosu od oko jedan evro – rekao je ministar energetike. – Što se poskupljenja naredne godine tiče, taj dogovor je potpisan sa MMF u Memorandumu o razumevanju, ali ćemo se mi truditi da korekcija cene struje ide putanjom koja neće imati velikih odstupanja, odnosno naglih poskupljenja. Takođe, trudićemo se da veće cene prate i povećanja prihoda građana.

IZ EPS IDU PRED PENZIJU

Napravljen je i dogovor oko otpimizacije u najvećem javnom preduzeću u Srbiji – EPS. Prema njemu, radnicima EPS koji imaju do pet godina do penzije, ponuđene su stimulativne otpremnine. Oni se dele u dve kategorije – zaposleni sa beneficiranim radnim stažom i oni sa regularnim.

Kada je u pitanju problem na koji se žale sindikati, da će iz EPS otići radnici za koje ne postoji zamena, ministar Aleksandar Antić rekao je da poslodavac ima mogućnost da na radnom mestu zadrži od šest meseci do godinu dana radnika, dok se za njegovu poziciju ne nađe zamena i obuči se kadar.

Večernje novosti
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter