Izvor:
29.03.2018 u 17:55
0

NOVE MERE U SEULU: Gase računare da ljudi ne rade prekovremeno!

Vlasti južnokorejske prestonice uvode nove mere kako bi zaposlene u Seulu primorale da sa radnog mesta odu kući na vreme, a u te svrhe nameravaju da im petkom u 20.00 sati automatski isključuju sve kompjutere.

Nova inicijativa, objašnjava gradska uprava, ima za cilj da se suprotstavi "kulturi prekovremenog rada". Inače, Južna Koreja je među zemljama koje imaju najviše radnih sati u svetu.

Državni službenici u toj zemlji u proseku rade 2.739 sati godišnje – što je oko 1.000 puta više u poređenju sa zaposlenima u drugim razvijenim zemljama, navodi britanski medijski servis. Inicijativa vlade u Seulu će se, kako je predviđeno, sprovesti u tri faze, tokom naredna tri meseca. Program će početi 30. marta, od kada će svi kompjuteri početi da se prisilno gase u 20.00 sati petkom.

Druga faza počeće u aprilu, kada će se računari zaposlenima gasiti u 19:30 sati drugog i četvrtog petka u tom mesecu. Od maja, program će biti u potpunosti primenjen, pri čemu će se kompjuteri isključivati od 19:00 sati svakog petka. Prema saopštenju seulskih vlasti, nova mera biće primenjena na sve zaposlene u tom gradu, uz izuzetke pod određenim okolnostima. Ipak, većina zaposlenih u javim institucijama – njih 67,1 odsto, prema saopštenju gradske uprave, zatražilo je da bude izuzeto iz prisilnog isključivanja kompjutera.

Ranije ovog meseca, južnokorejski parlament je usvojio zakon o smanjenju maksimalnog broja nedeljnih radnih sati sa 68 na 52 sata.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter