Izvor: Blic.rs
08.12.2020 u 07:59
0

NOVE MERE ZA DOČEK 2021. GODINE? Epidemiolozi upozoravaju na RIZIK slavlja!

Korona bukti u celoj Evropi pa pred božićne, a posebno novogodišnje praznike skoro sve zemlje razrađuju vanredne strategije i specijalne mere.

Jedni su se odluči za policijski čas i u novogodišnjoj noći, drugi za lagani karantin, treći su ograničili okupljanja do šest osoba, odnosno dve porodice.

Kako će biti u Srbiji, još nije poznato ali će to biti jedno od glavnim tema na predstojećim sastancima Kriznog štaba.

NAJVAŽNIJE DANAS:

MARIĆ SPREMAN KAO ZAPETA PUŠKA: Evo šta je SPREMIO za večeras (21 sat)

Preminuo proslavljeni glumac Tihomir Tika Arsić

KORONA PRESEK: Zaraženih preko 6.500, preminulo 56 ljudi

LOŠE VREME! KOŠAVA NASTAVLJA SA JAKIM UDARIMA: Ključna TRI DANA su pred NAMA!

NE POŠTUJU MERE: Policija zatekla 32 gosta u kafiću VAN RADNOG VREMENA

ZATVORENE ŠKOLE, RESTORANI I SUDOVI DO 7. JANUARA: Teretane će biti takođe zatvorene tokom praznične sezone

Blokira se proširenje u EU?

– To što neki ljudi rade, pa rezervišu, proslave i dočeke Nove godine, to jednostavno nije realno u ovom trenutku – jasno i glasno poručuje Predrag Kon.

– Za praznike situacija će biti teška jer će pritisak na bolnice biti i dalje veliki. Mere će biti na snazi dokle god to bude trebalo, lično mislim da bi one mogle da budu i oštrije – rekao je Dr Kon.

U danima kada imamo dnevno po 7.000-8.000 zaraženih i više od 60 umrlih, šokantno deluju informacije da su mesta za doček u mnogim restoranima i klubovima u Beogradu, ali i drugim gradovima, skoro rasprodata. 

– Malo je slobodnih mesta, videćemo ako zabrana bude na snazi, vratićemo ljudima novac – rekli su iz jednog beogradskog kluba.

Profesor Branislav Tiodorović apeluje na ličnu svest građana da pre nego što krenu na neki skup, slavlje ili žurku, dobro razmisle da li to treba da rade.

– Kakve rezultate su dale mere, znaćemo tek nakon analize, a šta će dalje biti, videćemo. Ono što mogu da kažem, oko svih proslava je da se treba suzdržavati od svakog vida okupljanja, slavite slavu u krugu porodice, poštujte mere, rizičan je taj period oko Nove godine. Pogledajte samo Nemačku kakve mere sprovodi oko praznika, pa čak i Italija. Ali, hajde, neka se probudi svest kod građana i neka sami procene šta dobijaju odlaskom na neki skup, a šta rizikuju – ističe Tiodorović.

Kako kaže, čuo je da su već rasprodati razni aranžmani i da se tu i dalje ništa ne može, ali da je važno da se poštuju mere te da je dovoljan jedan zaraženi i nepoštovanje mera, da se virus proširi dalje.

SAZNAJTE JOŠ…

KORONA PO GRADOVIMA Evo gde su najveća žarišta

Putin i Merkel o saradnji tokom pandemije korona virusa

TRAGEDIJA U CENTRU NIŠA: Muškarac pao sa sedmog sprata

KORONA KOSI SVE PRED SOBOM: U Sokobanji 170 kovid pacijenata, sve popunjeno

NOVI SAD KAO DIVLJI ZAPAD: Sedam maloletnika pretuklo dvojicu dečaka

SUDAR TITANA Mesi protiv Ronalda

– Brojke su danima ili u laganom padu ili se održavaju, a kakvo će dalje biti stanje sa merama, znaćemo nakon 15. decembra. Slave i praznici predstavljaju dodatnu odgovornost – dodaje dr Tiodorović.

Posebnu epidemiološku opasnost kako je rekao Dr Kon, predstavljaće hiljade građana koji za božićne i novogodišnje praznike pristići iz inostrastva.

– O tome ćemo razgovarati već na sledećem sastanku Kriznog štaba!

Podsetimo, u Srbiji je koronavirus potvrđen u poslednja 24 sata kod 6.557 osoba, a za isto vreme preminulo je 56 pacijenata.

Testirano je 15.697 osoba. Na respiratorima je 283 pacijenata.

Austrija: ZATVORENI HOTELI

Austrija je u drugom karantinu, uz napomenu da može doći do ublažavanja mera do katoličkog božića. Skijanje će biti dozvoljeno od 24. decembra, ali će hoteli biti zatvoreni do 7. januara. Svi koji dolaze u Austriju iz zemalja sa više do 100 slučajeva na 100.000 stanovnika, među kojima je i Srbija, moraće u karantin

Nemačka: LAGANI KARANTIN

U Nemačkoj će do 10. januara biti na snazi „lagani karantin“. To znači da će biti zatvoreni ugostiteljski objekti, kulturne ustanove i mesta za zabavu.

Italija: POLICIJSKI ČAS

Pooštrene mere biće na snazi od 21. decembra do 6. januara. Kako je još uvek na snazi podela obojenih zona prema epidemiološkim merama, i dalje će važiti zabrana kretanja od 22 časa do 6 ujutru. Tokom praznika biće zabranjeno prelaziti opštinske granice, neće biti dozvoljena putovanje izvan regija, a oni koji putuju u inostranstvo po povratku će morati u karantin od 14 dana. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter