Izvor: Alo.rs
20.11.2023 u 09:19
0

OVAJ TRIK ŽESTOKO ŠTEDI STRUJU: Odmah probajte

O uštedi struje mnogo se priča i kao u svemu, svako ima neku svoju teoriju – ali jedno je sigurno, najlakši i najjeftiniji način jeste da promenimo navike.

EPS OBJAVIO CENOVNIK: Evo koliko će nas koštati struja od 1. novembra

Mnogo je faktora koji doprinose uštedi struje, ali ako uzmemo u obzir da je jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu bojler, jasno je da njemu treba posvetiti posebnu pažnju.

Jedan od najkorisnijih saveta je da temperaturu na termostatu podesite na 60⁰ jer ćete tako smanjiti nepotrebne gubitke.

Takođe, nemojte držati bojler stalno uključen jer su tako gubici toplote i potrošnja električne energije najveći. Uvek uključujte bojler noću, a gasite ga danju! Ne zaboravite da je električna energija noću jeftinija čak 4 puta, pa će primena ovog saveta mnogo uticati na kućni budžet.

Imajte na umu da je, ako je vašem višečlanom domaćinstvu potrebno više tople vode tokom dana nego što obezbeđuje kapacitet vašeg bojlera, bolje da ga zamenite većim nego da ga držite uključenog i danju. Ipak, ako zamena bojlera znači prevelike izdatke za vaš kućni budžet ili vam je ipak potrebna dodatna topla voda danju, uključite bojler pola sata pre nego što želite da se istuširate, a posle ga ponovo isključite.

Redovnim uklanjanjem kamenca koji se taloži na grejačima doprinećete bržem zagrevanju vode i značajnom smanjenju potrošnje energije, a samim time i smanjenju vaših troškova.

U okviru zajedničkog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i „Bolja energija“ savetuju vam kako da uštedite energiju i platite manje svoje račune.

„Bolja energija“ je projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo, već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter