Izvor: informer
19.04.2022 u 11:45
0

OVDE SE GAVRILO PRINCIP OBUČAVAO ZA SARAJEVSKI ATENTAT! Mesto u Srbiji koje i dalje čuva sećanje na njega

Duh Gavrila Principa više od jednog veka, od Sarajevskog antentata, ne miruje, o čemu svedoče brojni murali o njemu po gradovma širom Srbije

Princip je umro 28. Aprila u tamnici u Češkoj 1918. godine, ne dočekavši kraj rata, za koga je okidač i povod bio upravo njegov metak.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Gavrilo Princip ušao je u istoriju, ali široj javnosti malo je poznato da se za Sarajevski atentat obučavao u Vranju, tačnije u Kazanđolu, klisuri Vranjske reke, koja je od grada udaljena tri kliometra.

Princip i desetak pripadnika „Mlade Bosne“ naučili su da rukuju oružjem baš u Vranju, pripremajući se da pucaju na Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, prilikom posete Sarajevu 1914. godine, na Vidovdan.

Gavrilo Princip je iz Beograda u proleće 1912. godine stigao u Vranje, kod Živojina Rafajlovića, zeta znamenitog vranjskog zadužbinara Janče Jovanovića Baldžije i Mihajla Stevanovića, poznatijeg kao Mile Cupara, inače prvog instruktora specijalnih jedinica u Srbiji.

Gavrila i još nekoliko pripadnika „Mlade Bosne“, Cupara je obučavao u rukovanju kamom, pištoljem i bombama.

Ulica u gornjem delu Vranja, gde je Princip stanovao, i danas nosi njegovo ime. Odatle je on sa ostalim mladobosancima odlazio u Kazanđol na obuku.

Sve se to znalo, prepričavalo po gradu, pisanih tragova nije ostalo, osim hronike porodice Cupara.

Priča o Pricipovom boravku u Vranju-samo legenda?

Dejan Antić, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu i doktor istorijskih nauka, kaže da su priče o Gavrilu Principu i Vranju „samo legende“

– Ne postoje konkretni istorijski izvori koji bi potkrepili te tvrdnje. Sve se zasniva na usmenom predanju- kaže on.

Obučavali ga crnorukci i četnici?!

Vranje je na pragu 20. veka bilo sedište Izvršnog odbora Srpske četničke organizacije, grad lučonoša u procesu oslobađanja Stare Srbije o čemu nam svedoče brojni dokumenti i diplomatski izveštaji srpskih i stranih konzula u Turskoj.

U njemu su se nalazili magacini sa oružjem, municijom. U tom smislu postoji mogućnost da je Princip u organizaciji crnorukaca i iskusnih četnika učio rukovanje oružjem na jugu Srbije, ali istorija je egzaktna nauka, ako nemamo pouzdan istorijski izvor – ne možemo nešto sa sigurnošću da tvrdimo – ukazuje Antić.

Kaznađol, klisura Vranjske reke, koji se nalazi tri kilometra severno od grada, ispod ostataka utvrđenja Marka Kraljevića, zvanog Markovo kale, kultno je mesto vranjske omladine od pamtiveka.

Udubljena u kamenu koja je reka napravila podsećaju na ogromne kazane, po čemu su ovi virovi dobili naziv Kazanđol.

SRPSKA SVETINJA U SRED JERUSALIMA: Kralj Milutin je podigao manastir u kojem se i danas služi liturgija na SRPSKOM!

Kada je u Kazanđolu dobro ovladao rukovanjem kamom, pištoljem i bombama, Gavrilo Princip se vratio u Beograd.

Iako su Vranjanci tada znali da neko vežba u Kazanđolu, tajna je čuvana više od pola veka, tek nakon toga krenule su usmene priče i predanja, da bi tek početkom 21. veka počelo da se javno govori o tome i istražuje.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter