Izvor: Alo.rs
15.12.2023 u 19:55
0

OVO SU OBIČAJI DAN PRED SVETOG NIKOLU: Jedno verovanje u narodu je posebno važno

U ponedeljak 19. decembra pravoslavni vjernici slave Nikoljdan, slavu za koju se u narodu kaže da "pola slavi, a druga polovina odlazi na slavu".

U ponedeljak 19. decembra pravoslavni vjernici slave Nikoljdan, slavu za koju se u narodu kaže da „jedna polovina slavi slavu, dok druga polovina odlazi na slavu“. Obilježava se krsna slava koja je posvećena Svetom Nikoli, najvećem dobročinitelju, zaštitniku putnika i domorodaca. Ova slava se smatra najmnogobrojnijom slavom.

Postoje običaji koji se podrazumijevaju na dan slave, ali mnogi vjernici takođe poštuju i određene dane uoči slave. Domaćini slave bi prema pravili trebalo dan prije slave da spreme slavsku trpeze i to je sve od kućnih poslova. Sve ostalo bi trebalo da sačeka 21. decembra, mada neki čak imaju vjerovanje da ni dan nakon slave ne bi trebalo raditi ništa u kući.

SUTRA SLAVIMO OVOG SVECA: Provedite dan u molitvi, uradite ovo i bićete blagosloveni
PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter