Izvor: Alo.rs
16.12.2023 u 07:22
0

VERNICI DANAS OBELEŽAVAJU OVAJ PRAZNIK: Provedite dan u molitvi, uradite ovo i bićete blagosloveni

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju praznik posvećen Svetom Jovanu Ćutljivom ili Jovanu Molčalniku.

On je pravoslavni svetitelj i episkop, rodom iz Nikopolja Jermenskog, od oca Evkratija i majke Efimije. U osamnaestoj godini posta postao je inokom, a nakon deset godina postavljen je za episkopa kolsonijskog. Svojim primerom privukao je k bogougodnom životu svoga brata Pergamija i strica Teodora, ljude znamenite na dvorovima cara Zinona i Justinijana. Videći zlobu i smutnju ovoga sveta, napustio je episkopski presto i prerušen u prosta monaha otišao je porodicu svetog Save kod Jerusalima, gde je dugo ostao nepoznat vršeći savesno i izvrsno svaku službu, na koju ga iguman određivaše. Zbog toga ga je sveti Sava predložio patrijarhu Iliji, da ga rukopoloži za prezvitera. Kada patrijarh hteo da ga rukopoloži, Jovan mu je ispovedio, da je on već u episkopskom činu. Tada se zatvori sveti Jovan u ćeliju, i u ćutanju i molitvi proveo godine.

ŠTA ZNAČI REČ AMIN KOJU VERNICI ČESTO IZGOVARAJU: U jevanđeljima se koristi čak 77 puta evo kako je došla među Srbe!

Potom u pustinji je bio dugo, skoro devet godina, hraneći se samo divljim zeljem, pa se opet vratio u manastir. Odvraćao je verne od Origenove jeresi i doprineo mnogo, da se ta jeres suzbije i osudi. Isceljivao je ljude od bolesti, a pobedivši sebe, lako j pobeđivao demone. Veliki u smernosti, sili i mudrosti božanskoj, upokojio se mirno 558. u stotinu četvrtoj godini života.

Nikada nije koristio kupatilo, zbog bojazni da drugi vide njegovo nago telo, ali i zbog straha da bi sam mogao da vidi svoje telo, opominjući se nagote Adamove. Svoje dane je provodio u molitvama i nastojao je da održi duhovnu i telesnu čistoću.

Rasuđivanje na današnji dan kaže:

– Bog sluša molitve pravednika i ispunjava ih ponekad odmah i doslovno a ponekad docnije, u zgodno vreme, c obzirom na korist crkve. Drugim rečima: ispunjujući molitve pravednika, Bog ima u vidu ili spasenje jednoga čoveka ili dobro cele crkve.

Dakle, posebno na ovaj dan, ali i inače, budite vredni u traženju istine, još vredniji u očišćenju svog srca, strpljivi u čekanju i nepokolebljivi u veri pa će nam Bog dati sve u svoje vreme onako i onoliko kako i koliko nam je nužno za naše spasenje.

Sveti Jovan Ćutljivi u hrišćanstvu predstavlja odlučnost i istrajnost, a veruje se da na njega treba u tišini provesti ceo dan vežbajući svoju disciplinu i slušajući više šta drugi govore.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter