Izvor: Happy BSC
21.12.2021 u 18:22
0

PETROV ZA „TELEMASTER“: Građani Srbije zaslužuju pravosuđe u koje će se politika mešati u najmanjoj meri

Građani Srbije 16. januara izjasniće se na referendumu o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe. 

Za šta će se tačno odlučivati tog datuma, koji je značaj ovog referenduma i ima li ovo izjašnjavanje i političku dimenziju rekao nam je profesor Ustavnog prava, član Venecijanske komisije i sudija Ustavnog suda, Vladan Petrov. 

 Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava? 

– Da! Akt o promeni Ustava ili drugačije ustavni amandmani su nove odredbe Ustava ili norme u delu koji se odnosi na pravosuđe, na sudsku vlast i na tužilaštvo. To je akt koji je rađen u poslednjih nekoliko meseci od strane radne grupe čiji sam ja bio član, sa zadatkom da se, kao krajnji cilj, obezbedi nezavisnije, efikasnije i odgovornije pravosuđe. Moja teza je da mi u Srbiji imamo dosta demokratije, nije tačno da je nemamo, ali kada je reč o pravnoj državi i o vladavini prava, a osnovni uslov za vladavinu prava je nezavisno sudstvo, to nam još u velikoj meri nedostaje.  Član sam Venecijanske komisije nešto više od 6 meseci.  U vreme kada je Venecijanska komisija, a to je bilo 2007. godine, prvi put ocenjivala aktuelni Ustav iz 2006.godine, ona je izrekla ozbiljne primedbe na račun upravo tog dela teksta o pravosuđu. Ključni argument je bio taj da je obezbeđen preveliki uticaj politike u izboru sudija, o odlučivanju o prestanku sudijske funkcije, najjednostavnije rečeno da nisu pružane dovoljne ustavne garancije nezavisnosti sudstva. Od tada je trebalo da protekne,nažalost, skoro 15 godina da bismo mi zaista ozbiljno prionuli na posao. Bilo je do sada nekoliko pokušaja, ali iz raznoraznih razloga, nesumnjivo i političkih razloga, nisu do sada bili stvoreni adekvatni uslovi da se na miru radi. Sada se radilo na miru. Radna grupa je bila sastavljena od profesora prava, naučnika, stručnjaka koja je upravo napravila ovaj tekst koji se odnosi na reformisanje pravosuđa, na sudsku vlast i tužilaštvo i koji obezbeđuje da se u narednom periodu, pod uslovom da građani glasaju ZA , stvori jedna dobra atmosfera za donošenje kvalitetnih zakona u pravosuđu, a zatim i za zaista postizanje veće nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa. Zašto je to za građane važno? Pa, zato što građani osećaju da im je potrebna bolja sudska zaštita, da je potrebno da sudovi rade u razumnom roku. Mnogo toga je još potrebno uraditi. Građani žele da imaju poverenje u pravosuđe u koje će se politika mešati u najmanjoj mogućoj meri-rekao je Petrov. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter