Izvor: Kurir.rs
25.07.2023 u 18:30
0

POGLEDAJTE KAKO ĆE SE KRETATI SUPERĆELIJSKA OLUJA OD TRENUTKA KAD UĐE U SRBIJU: Sledi nam novi udar, ceo region strepi (MAPA)

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na novo jako naoblačenje praćeno nepogodama, što znači da nam stiže još jedna superćelijska oluja.

Naime, očekuje se da naoblačenje sa kišom, plјuskovima, grmlјavinom i padom temperature, u većini mesta za 10 do 15 stepeni, krajem dana zahvati severne, a u sredu ujutru i pre podne će se proširiti i na zapadne i centralne, a sutra posle podne i na ostale predele Srbije.

U zoni jakih grmlјavinskih procesa očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine jače 28 m/s.

Velika olujna formacija kreće se od Italije u pravcu severoistoka, a na najvećem udaru su Austrija, Mađarska i Slovačka. Kako se vidi na radaru, očekuje se da nova superćelijska oluja u Srbiju stigne oko ponoći i to u Vojvodinu. Potom će se nevreme zadržati i narednog dana, odnosno sutra.

Ovako će se kretati nevreme nakon što stigne u Srbiju.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske izdao je danas novo upozorenje na nevreme. Superćelijska oluja je prethodne noći zahvatila Hrvatsku i protutanjala je i Kvarnerom, gde je padao najveći grad ikada.

I Slovenija je izdala novo upozorenje na nevreme, a na snazi je narandžasti meteo alarm. Na severu će se pljuskovi nastaviti tokom dana, a u južnom delu postoji verovatnoća da u drugom delu dana pada grad.

U nevremenu koje je pogodilo Italiju, nastradala je devojčica (16). Navodi se da je stradala kada je drvo palo na šator u kojem je spavala. Ona je prethodno s ostalim mladim izviđačima postavila kamp na lokalitetu Palu na 1.400 metara nadmorske visine.

Meteorolog Ivan Ristić pojasnio kakva promena vremena očekuje Srbiju danas.

– Danas će biti veoma toplo u Srbiji. Oluja koja je sada u Italiji i Jadranu ide dalje i neće pogoditi Srbiju. Problemi stižu večeras, sa početkom na severu Vojvodine. Očekuju se orkanski udari vetra. Noćas su glavni problemi u Vojovodini, tako da smo sutra ceo dan pod alarmom, cela Srbija i front će se spuštati ka jugu. Biće oluja, grad, biće veoma opasno! Sutra veći deo dana smo pod crvenim alarmom, i biće obeležen nepogodama i vetrom brzine od 100 km/h, biće i grad. Temperatura će znatno pasti. Biće toplo dok ne stigne ovaj hladniji front. Takvo svežije vreme biće sve do nekog 10 avgusta – otkrio je Ristić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter