Izvor: Tanjug
09.07.2021 u 10:43
0

PONOVO BARIKADE KOD VISOKIH DEČANA: Gradjani u strahu!

KFOR je pre nekoliko dana postavio nove barikade u blizini manastira Visoki Dečani, piše prištinska Gazeta Ekspres.

VAŽNO:

LANČANI SUDAR NA DUŠANOVCU izazvao kolaps u saobraćaju

NA DNU KOFERA 166.000 NEPRIJAVLJENIH EVRA: Carinici na Gradini sprečili pokušaj krijumčarenja

VULIN APELUJE: Vodite računa o deci na rekama i bazenima

ZATRESLA SE AMERIKA: Jak zemljotres pogodio Kaliforniju, osetio se i u San Francisku


List tvrdi da je to izazvalo reakciju građana koji smatraju da barikade odražavaju nesigurnost, politički pritisak i prepreku za razvoj normalnog života.

Iz KFOR-a je saopšteno da su barikade postavljene u svrhu zaštite manastira Visoski Dečani. Ukazano je da su radovi na izgradnji puta Dečani-Plav blokirani, jer nisu ispoštovani dogovoreni uslovi, posebno u pogledu poštovanja Zakona o posebnim zaštićenim područjima.

„Ovaj zakon ima za cilj zaštitu od bilo kakvih aktivnosti koje mogu da oštete istorijski, kulturni, arhitektonski ili arheološki kontekst, prirodno okruženje ili vizuelno estetsko okruženje“, naveo je KFOR.
Dodaje se da će radovi biti nastavljeni nakon rešavanja tehničkih problema.
„Sve lokacije verskog i kulturnog nasleđa vredne su za sve ljude na Kosovu i svi bi trebalo da doprinesu njihovom očuvanju,“ ističe KFOR.
Gradonačelnik Dečana, Bashkim Ramosaj rekao je da je obavešten o postavljanju novih barikada u blizini manastira, ali da on insistira na tome da barikade budu potpuno uklonjene.
Organizacija Evropa Nostra uvrstila je srpski srednjevekovni manastir Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika kulture u Evropi. Privremene prištinske institucije već pet godina odbijaju da upišu zemljište koje pripada tom manastiru u katastar i pored presude kosovskog ustavnog suda.
Manastir je ugrožen i zbog izgradnje puta Dečani-Plav koji treba da prođe kroz zaštićenu zonu oko manastira.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

(Kraj) cv/dž

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter