Izvor:
27.08.2019 u 07:28
0

PONOVO POKRENUTO PITANJE EUTANAZACIJE: Holandija je prva legalizovala ovaj čin! (FOTO)

U Holandiji je ponovo pokrenuto pitanje opravdanosti eutanazije pošto će jednoj doktorki biti suđeno za eutanaziju pacijentkinje koja je bolovala od teške demencije.

Iako se ističe da je doktorka imala dobru nameru da pomogne, tužioci kažu da nije dovoljno proverila da li njena pacijentkinja pristaje na eutanaziju.

Ovo je prvi ovakav slučaj otkako je Holandija legalizovala eutanaziju 2002. godine.

Holanđanka (74) patila je od Alćajmerove bolesti kada je umrla 2016. godine, a doktorka ju je navodno uspavala u prišustvu njene porodice.

Tužioci kažu da je pacijentkinja pokazala otpor tokom tog procesa.

Oni ne traže zatvorsku kaznu, već žele da se precizira kako se zakon eutanazije primenjuje na pacijente koji pate od demencije.

– Ključno pitanje u ovom slučaju jeste koliko dugo doktor treba da nastavi savetovanje sa dementnim pacijentom, ukoliko je on u ranijoj fazi već zatražio eutanaziju – rekla je portparolka tužilaštva Sana van der Harg.

Članovi porodice pacijentkinje su podržali doktorku.

– Doktorka je oslobodila moju majku iz mentalnog zatvora u kojem je bila – rekla je ćerka pacijentkinje.

Holandija je prva zemlja na svetu koja je legalizovala eutanaziju, ali je bezbolno i smrtonosno uspavljivanje dozvoljeno samo pod strogim pravilima utvrđenim zakonom.

Izvor: Tanjug
Foto: vox.com/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter