Izvor: BSC Happy/Kurir
26.07.2023 u 18:23
0

PRINC FILIPA DOČEKAO IGUMAN METODIJE: Princ u moltivi na Hilandaru, radi metanije (VIDEO)

Princ – naslednik Filip Karađorđević posetio je manastir Hilandar. Princa Filipa je u carskoj srpskoj lavri dočekao Visokoprepodobni iguman Metodije.

Povod njegove prve posete Hilandaru i Svetoj Gori, bio je praznik Presvete Bogorodice Trojeručice, igumanije manastira, koji je proslavljen troženstvenom službom svenećnog bdenja u sabornoj crkvi i Arhijerejskom liturgijom, kojom je načelstvovao vikarni episkop hvostanski Aleksej.

Princ Filip je svoju posetu iskoristio da se pomoli za porodicu, celi Kraljevski dom i za srpski narod, ali i da se detaljnije upozna sa istorijom manastira Hilandara i njegovom arhitekturom. On je izrazio zahvalnost na časti koja mu je ukazana tokom boravka na Svetoj Gori i na nezaboravnim trenucima koje je proveo u Hilandaru.

„Ovo je moja prva poseta Hilandaru i hvala Presvetoj Bogorodici što sam imao prilike da se bolje upoznam sa istorijom manastira i njegovom okolinom i da proslavim ovaj veliki praznik u našoj najvećoj svetinji. Došao sam da se pomolimo za našu Srbiju, za naš narod na Kosovu i Metohiji i za jedinstvo Kraljevskog doma. Hvala vam što se neprestano molite za nas, i molim vas da u vašim molitvama i ubuduće imate naš, Kraljevski dom i naš narod“, poručio je Princ Filip tokom slavskog ručka u manastirskoj trpezariji.

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo i iguman Metodije razmijenili su prigodne poklone. Iguman Metodije je Princu Filipu darivao ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice i Plaketu povodom 825 godina od osnivanja Manastira Hilandara, dok je Princ – naslednik igumanu poklonio zastavu Cara Dušana, čiji se original čuva u manastirskoj riznici i koja je bila nošena na krunisanju njegovog čukundede kralja Petra Prvog.

KRUNSKO VEĆE NIJE IZNENAĐENO Princ Filip će ubuduće biti princ naslednik, veoma je dobro opremljen za tu ulogu!

Princ Filip je tokom trodnevnog boravka u Hilandaru bio u pratnji svojih prijatelja i saradnika Nikole Stankovića i Ananija Jovanovića, a tom prilikom je obišao i manastirsku riznicu, Stari manastir (Crkva Svetog Vasilija Velikog – Hrusija), manastirsku biblioteku i vinariju.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter