Izvor: Nin
09.04.2024 u 12:11
0

PROGNOZA ZA LETO 2024. Nakon VRELOG aprila, evo šta nas čeka dalje

Početak aprila doneo je velike vremenske oscilacije i prave letnje temperature, pa su tako Beograđani ovog vikenda napunili bašte kafića uz temperaturu od preko 27 stepeni. Da neobično toplo vreme u ovom periodu nije razlog za slavlje već i za brigu povlači pitanje koji postavljaju mnogi laici ali i stručnjaci – ako u aprilu živa na termometru pokazuje skoro trideset stepeni, kakve li nas temperature očekuju na leto.

Leto u aprilu nije preterano iznenadilo stručnjake, još je početak ove godine nagovestio da će 2024. obarati toplotne rekorde. Protekli februar u Srbiji bio je najtopliji u istoriji merenja i najsušniji u poslednje 74 godine, sudeći po podacima Republičkog Hidrometerološkog zavoda, a ni april ne zaostaje u neobično visokim temperaturama.

Klimatološkinja i profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Ana Vuković Vimić rekla je za medije da će april ostati usijan.

„Cela naredna nedelja biće toplija u odnosu na prosek u ovom periodu. Teško je precizno prognozirati kakvo će leto biti, ali jasno je da će ovo proleće biti toplije od normale“, objašnjava profesorka i skreće pažnju na to da visoke temperature same po sebi nisu opasne koliko suša koja može da ih prati.

„Opasno je što će se zimska suša nastaviti i u proleće. Očekuje se da će suša potrajati, a ako se nastavi do leta može da izazove ozbiljne probleme u vodosnabdevanju kako u poljoprivredi tako i u drugim rizičnim oblastima“, upozorava Vuković Vimić.

Prema njenim rečima podaci već ukazuju na to da je suša verovatna.

„Prema monitoringu RHMZ-a, veliki deo Srbije je pod ekstremnom sušom. Ovo je, zapravo, period kada bi padavine i otapanje snega trebalo da snabdeva zemljište vodom, a to je izostalo. Shodno tome za očekivati je da period u kojem ionako ima manje vode bude dodatno pod rizikom od suše jer je zemlja već vrlo suva“, kaže klimatološkinja.

Ona ističe značaj klimatskih promena i činjenicu da je uočljivo da se prosek temperatura menja.

„Zima je bila toplija nego ranije, proleće takođe a prve preciznije procene za leto se očekuju uskoro i očekivano je da će se trend nastaviti“, zaključuje profesorka.

Sa njenim predviđanjem slažu se i prvi podaci domaćih meteorologa. Prognoza za naredne mesece RHMZ najavila je toplotne talase koji će se smenjivati sa vlažnim sparnim periodima i dugo leto koje će se protezati sve do septembra i doneti potencijalno problematične suše.

Podaci pokazuju temperaute iznad proseka i izostanak padavina u najtoplijim delovima letnjih meseci kao i toplotne talase od kojih ćemo imati malo predaha u letu koje bi moglo da traje duže nego obično. U nastavku pogledajte detaljnu prognozu za leto 2024. godine po mesecima.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter