Izvor: BSC HAPPY
29.01.2023 u 10:18
0

„RAK GRLIĆA MATERICE – RAK KOJI MOŽEMO SPREČITI“: Januar je mesec podizanja svesti o ovoj bolesti, REDOVAN PREGLED-SAČUVAN ŽIVOT

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 23. do 29. januara 2023. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Slogan ovogodišnje kampanje je "RAK GRLIĆA MATERICE - RAK KOJI MOŽEMO SPREČITI".

Januar se obeležava kao mesec podizanja svesti o raku grlića materice. Svake godine u ovom mesecu određuje se jedna nedelja koja je posvećena ovoj temi, tačnije, održava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, ovogodišnja nedelja održava se u periodu od 23. do 29. januara pod sloganom „Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti”. 

pixabay.com

Jako je važno i bitno da svest o prevenciji bude prisutna konstantno, ova nedelja važi samo kao još jedan podsetnik na važnost ove tematike, međutim, širenje svesti o ovoj temi mora biti svakodnevno.

Prema podacima u Srbiji preko 1.300 žena oboli od ove bolesti, a godišnje umre i preko 500, što samo potvrđuje da je ova vrsta raka, posle karcionoma dojke, druga najzastupljenija bolest u Srbiji. Zabrinjavajući podaci takođe govore da u Srbiji svakog dana najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice. 

LEPE VESTI! Potvrđena prva trudnoća u Srbiji sa doniranom ćelijom iz naše banke

Grlić matrice  je fibromuskularni donji dio materice, cilindričnog oblika, i sastavni je dio ženskog reproduktivnog sistema. Spaja matericu sa vaginom i omogućava odliv krvi iz materice u toku menstruacije, kao i prolazak spermatozoida u matericu.

Rak (karcinom) grlića materice predstavlja novostvoreno tumorsko tkivo, zloćudnih karakteristika sa invazivnim širenjem u okolne strukture, krv i limfu.

Rak (karcinom) grlića materice je maligni (zloćudni) epitelni tumor lokalizovan na delu materice ili u cervikalnom kanalu. Najčešće se javlja između 35. i 49. godine života.

Najveći faktor rizika za nastanak raka (karcinoma) grlića materice nosi infekcija izazvana određenim tipovima humanog papiloma virusa (HPV). Postoji više od 100 tipova HPV virusa, od kojih devet imaju visok potencijal da izazovu promene na grliću materice koje mogu da prerastu u rak (karcinom) grlića materice. Tipovi HPV virusa sa najvećim onkogenim potencijalom su HPV 16 i 18. Većina žena zaraženih HPV virusom prođe bez ikakvih posledica. Ozdrave u periodu od 6 do 24 meseci, a da i ne znaju da su imale infekciju. Međutim, kad imuni sistem ne uspe da se oslobodi HPV virusa, rizik za pojavu raka grlića materice raste.

Stres koji trudnica doživljava utiče i na bebino ponašanje i raspoloženje u prvim mesecima života

Ono što predstavlja najveći problem kada je ova bolest u pitanju je to što dolazi „tiho“ i bez simptoma. Nema vidljivih i opipljivih znakova, nema bola, svraba, međutim ono što je važno naglasiti, na svu sreću, prekancerozne promene na grliću materice veoma sporo prerastaju u rak (karcinom) grlića materice. I tu dolazimo do toga da je PREVENCIJA jedan od najbitnijih faktora.

Zato je od najvećeg značaja redovno raditi skrining grlića materice, odnosno Papanikolau test (PA test) i kolposkopiju. Cilj Papanikolau testa (PA test) je da se promene na grliću pronađu u fazi u kojoj lako mogu da se otklone. Kada se rak već razvije, tretman postaje teži, a šanse za uspeh su manje.

Iako smo napomenuli da rak grlića materice ne daje simptome, postoje retke sitaucije kada do toga ipak dođe, a neki od njih su sledeći:

  • Krvarenje nakon seksualnog odnosa
  • Sukrvičav iscedak
  • Neredovna menstruacija
  • Bol, koji predstavlja kasni simptom

Kada pogledamo ove simptome možemo reći da su to nekada  uobičajene i „normalne“ pojave kod žena, često te simptome dame nesvesno zanemaruju, vodeći se time da su to posledice hormona, posledice trenutnog hormonskog disbalansa.

Faktori rizika za rak grlića materice uključuju: menjanje velikog broja seksualnih partnerarana seksualna aktivnostdruge polno prenosive infekcije (SPI)oslabljen imuni sistemizloženost leku za prevenciju pobačaja i mnogi drugi.

Moguće je smanjiti rizik od pojave ovog raka primanjem: vakcine za sprečavanje HPV infekcijerađenjem Papa testova (Papa testovi mogu otkriti prekancerozna stanja grlića materice, tako da se mogu pratiti ili lečiti kako bi se sprečio rak grlića materice), obavljanje kolposkopskog pregleda i HPV testa.

Danas je poznat podatak da je glavni uzročnik raka grlića materice humani papilopa virus (HPV), zabeležen je kod 99,7 odsto dijagnostikovanih slučajeva u svetu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Redovni pregledi kod ginekolga od suštinske su važnosti, zato ako osetite neki od ovih simptoma: nepravilno vaginalno krvarenje, bol tokom mokrenja, zamor, bol tokom seksualnih odnosa, sekret neprijatnog mirisa, gubitak apetita ili težine, obavezno se javite svom izaranom ginekologu, jer rak grlića materice se uspešno leči ukoliko se otkrije na vreme.

Ovakav vid kampanje kao što je „Evropska nedelja prevencije raka grlića materice“ ima za ciljl da žene podstakne da razmišljaju o značaju i očuvanja svog zdravlja, kao i da ih motiviše da u toku godine odvoje makar jedan dan za posetu lekaru i obave preventivni pregled, jer pregledom se mogu otkriti rane faze, što dovodi do toga da će izlečenje biti gotovo potpuno, u slučaju da se bolest otkrije kasno, u već odmakloj fazi, posledice nažalost mogu biti kobne.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) rak grlića materice jedan je od oblika raka koji se najuspešnije leči, sve dok se rano otkrije i efikasno leči. Zato je potrebno podići svest o raku grlića materice i informisati žene svih uzrasta o mogućim simptomima.

Zato drage dame bar jednom godišnje izdvojite sat vremena za ono što vam je najbitnije, a to je vaše zdravlje, i zakažite pregled kod ginekologa, jer znamo onu čuvenu frazu, „bolje sprečiti, nego lečiti“.

Od 2022. godine u Srbiji je za decu i mlade od devet do 19 godina dostupna besplatna vakcina koja predstavlja glavni način prevencije nastanka ove bolesti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter