Izvor: telegraf.rs
25.01.2023 u 15:23
0

LEPE VESTI! Potvrđena prva trudnoća u Srbiji sa doniranom ćelijom iz naše banke

Beba rođena iz prvog procesa VTO na toj klinici danas ima 30 godina

Direktor Klinike za ginekologije i akušertstvo Kliničkog centra Srbije Aleksandar Stefanović saopštio je na danas održanoj konferenciji da je potvrđena prva trudnoća nastala korišćenjem reproduktivnog materijala iz domaće banke.

Kako je ponovljeno, domaća banka reproduktivnih ćelija postoji tri i po godine, sa uspehom koji ne zadovoljava kriterijume nadležnih ni potrebe stanovništva. Za to vreme nije donirana nijedna jajna ćelija, ali je bilo spordičnog doniranja spermatozoida, koji su ovom prilikom korišćeni.

http://NE PANIČITE, IMA LEKA! Ekcem kod beba leči se primenom 5 pravila

Informacija je saopštena na konferenciji u prostorijama klinike, gde su reproduktivnom zdravlju nacije i perspektivi, pored Stefanovića govorili još direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škordić, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

O neuspehu domaće reproduktivne banke komentarisala je i Radojević Škodrić. Na pitanja novinara kazala je da državna kampanja za promociju nije dala rezultate.

I te kako smo radili na kampanji sa Ministarstvom zdravlja. Nije bilo rezultata„, kazala je, dodajući da uvoz doniranog materijala ne treba da prestane, da je deo razloga iz oblasti struke, te da treba misliti o tome da materijal uvoze i zemlje koje imaju funkcionalne banke reproduktivnih ćelija.

Razlog tome je potreba za sličnošću deteta i roditelja, željenom bojom očiju ili kose, što je moguće odabrati u procesu VTO sa doniranim ćelijama.

Istakla je da po njenom mišljenju razloge neiteresovanja domaćeg stanovništva da donirajujajne ćelije ne treba tražiti isključivo u novcu. Mada je to u Srbiji organizovano na dobrovoljnoj bazi i mada su stručnjaci već skretali pažnju da altruizam ne može biti jedini motiv, Radojević Škodrić Kaže da da je država spremna da plati.

„Imamo 7.000 evra po postupku, a nemamo da platimo našim donorima“, pitala je ističući da bi takvo tumačenje bilo pogrešno, te da je plaćanje za doniranje zakonom zabranjeno.

O tome da je se o tome razmišljalo, ali da takvoj odluci propisi staju na put, potvrđuje i Stefanović.

„Razmišljalo se o tome da donori budu kompenzovani, ali se to kosilo sa pravnim procedurama. Videli smo da je trošak oko 7.000 evra, državi je interes da stimuliše donore“, kazao je.

Stefanović je podsetio da se je GAK Višegradska najstarija ustanova tog tipa u regionu, te da ove godine obeležava vek postojanja. Procesom VTO začeto je prvo dete 1991. godine.

Kako je dodao u vezi sa tek uvezenim jajnim ćelijama iz Španije, namenjenim za prvih šest parova, u proces se ulazi kroz tri, četiri dana.

„Krećemo odmah prema menstrualnom ciklusu, moramo da se sinhronizujemo“, objasnio je.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter