Izvor: Happy BSC
20.09.2021 u 17:14
0

RATKO VUKIĆEVIĆ U „POSLE RUČKA“: Jedini način da opstanu mali proizvođači na tržištu jeste da se udruže!

Da li bezbednost hrane u Srbiji zavisi samo od savesti proizvođača? Šta se najviše isplati da se proizvodi?

Da li je teško biti proizvođač hrane u Srbiji? Kakav je kvalitet domaće hrane? Kako stočarska proizvodnja utiče na proizvodnju zimnice?

Ovo su bile goruće teme u današnjoj emisiji „Posle ručka“. 

PROČITAJTE JOŠ: PREDSEDNIK VUČIĆ O DUDI IVKOVIĆU: Bio je veliki gospodin, beogradski mangup, držao je uvek do sebe, ali i do drugih! (FOTO)

O njima su raspravljali prof dr Miladin Ševarlić, agroekonomista, Ratko Vukićević, proizvođač  krompira iz Guče, prof. dr Ninoslav Nikićević, Poljoprivredni fakultet u Zemunu, Slobodan Ilić, Predsednik Šabačkog udruženja govedara i Lazar Antić Big Lale, proizvođač kobasica. 

-Gorući problem u Srbiji je neprepoznatljivost agrarne politike. Ona bi trebalo da bude jasno definisana na petogodišnjem planu. Evropska unija ima program agrarnih mera koje su propisane na sedam godina. Budžet se pravi na sedam godina i tu nema odstupanja. Mi trpimo danas posledice neodgovorne politike nekadašnih režima koje se tiču slobode tržišta i preplavljenosti našeg tržišta robom iz zemalja EU  koja je nižeg kvaliteta od robe koja se plasira na njihovom tržištu-rekao je Ševarlić. 

-Mi smo nešto novo, ni veliki ni mali proizvođači krompira, nego drugačiji. Osnovna stvar svakog poljoprivrednika jeste da obezvedi poziciju na tržištu. Mali proizvođači nisu sposobni da adekvatno odgovore globalnom tržištu. Jedini način je taj da pravimo farmera koji će biti velik. On takav isto nema šansi da bude kao pojedinac uspešan.  Jedini uspeh je udruživanje u zadrugu ili korporativu. Jedino tako možemo da odgovorimo velikom tržištu. Praksa je takva i u nekim razvijenim evropskim zemljama. Jedini način je da mali opstanu je da postanu veliki-rekao je Vukićević. 

PROČITAJTE JOŠ: Igor Jovanović među 50 najboljih studenata na svetu!

-Moje mišljenje je da moramo da vršimo edukaciju. Mi ne bismo mogli da dobijemo trku na ozbuiljnom velikom tržištu ako se ne ujedinimo. Mi imamo odlične proizvode. Na primer kada je reč o alkoholnim pićima, mi pravimo fantastičnu rakiju. Stranac kada proba on se oduševi i sledeće pitanje mu je koliko mi toga imamo. Naša proizvodnja nije dovoljna za velika tržišta-rekao je Nikićević. 

– Ja sam mali proizvođač i ne znam šta se u Srbiji smatra velikim ili malim proizvođačima. U male proizvođače spadaju oni govedari koji imaju do 50 grla. To je za naše uslove mnogo-rekao je Ilić. 

– Živeo sam u Bolonji gde je napravljena prva mortadela na svetu. Bios am oduševljen kada sam shvatio da kobasice i salame se prave od najčistijih komada mesa. Rešio sam i sam  da pravim  odlične kobasice. Imam običaj da kupujem direktno iz klanica meso koje mi odgovara, najkvalitetnije. Ja volim tu proizvodnju kobasica.Posvećen sam tome. Ulažem u to puno truda i ljubavi i verujem u dobar rezultat.Zamislite juneću viršlu od čistog mesa. Pravim ono što ja volim da jedem i ono jeste najvkvalitetnije-rekkao je Antić. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter