Izvor:
15.09.2019 u 20:05
0

RODITELJIMA SE PREDVIĐAJU KRIVIČNE SANKCIJE: Devojčice ovim činom postaju obespravljene!

Najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona ukidaju se maloletnički brakovi u Srbiji, a za roditelje koji ugovaraju te brakove predviđene su krivične sankcije, kao i za one koji počnu zajednički život s maloletnikom.

Sada su izmene i dopune Porodičnog zakona, kojima se zabranjuju maloletnički brakovi, u radnoj verziji, a kroz narednih dvadeset dana će biti pretočene u formu predloga nacrta. Očekujemo da će izmene i dopune biti u skupštinskoj proceduri do početka novembra ove godine – rekli su iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Siromaštvo

Da je siromaštvo milje iz koga proističe najviše maloletničkih brakova, tvrdi Slavica Rakić iz udruženja Romani cikna, koje već godinama učestvuje u borbi protiv ranih, ugovorenih i prisilnih brakova.
To što trenutno uz pristanak roditelja dečaci i devojčice od 16 godina mogu da stupe u brak nije nimalo dobro, oni u tom uzrastu nisu formirana ličnost, ni mentalno, ni fizički, niti emotivno i socijalno. Osobe u tom periodu nisu dovoljno zrele da stupe u brak i stvaraju porodicu, čak bi se moglo reći da je i 18 godina prerano – rekla je Rakićeva.

Odluku da mlađi od 18 godina ne mogu da stupe u brak ministarstvo je, kako kažu, donelo nakon realizovanih istraživanja o uzrocima i posledicama zaključenja maloletničkog braka po rast i razvoj dece, organizaciju života, zdravlje i obrazovanje deteta, kao i pojave koje se u ovakvim slučajevima javljaju – prinuda na brak maloletnog lica, trgovina decom radi zaključenja braka, eksploatacija, zlostavljanje i nasilje nad decom.

Istraživanje

Istraživanje koje je realizovao Unicef prikazalo je da su maloletnički brakovi najprisutniji u romskoj nacionalnoj manjini i u ruralnim područjima istočne i jugoistočne Srbije. Isto istraživanje je pokazalo da su posledice maloletničkih brakova te da devojčice postaju obespravljene i da u potpunosti zavise od svojih muževa. One često budu lišene osnovnih prava na zdravlje, obrazovanje i bezbednost, svakodnevno se suočavaju s fizičkim, psihološkim, ekonomskim i seksualnim nasiljem. Ovakva vrsta brakova je povezana s ranim i čestim trudnoćama, kao visokim stopama mortaliteta i morbiditeta među majkama.

U Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, oko 2.000 maloletnika je u prethodnoj godini zasnovalo bračnu ili vanbračnu zajednicu – 204 dečaka i 1.215 devojčica.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter