Izvor:
30.11.2018 u 19:16
0

SAMIT20: Optimizam u senci konflikata !

Dvodnevni Samit 20 najrazvijenijih zemalja sveta počeo je u Buenos Ajresu, a na stolu su brojne teme – od problema svetske trgovine, do klimatskih promena.

Na samom pocetku samita sklopljeni su prvi ekonomski dogovori, a zbog bezbednosti i protesta antiglobalista, argentinske vlasti su pozvale građane prestonice da, ako mogu, napuste grad do nedelje.

Oprezan optimizam na pocetku najnapetijeg samita 20 zemalja, koje cine 80 odsto svetskog bruto proizvoda. O zapošljavanju u eri digitalizacije, globalnom razvoju, smanjenju siromaštva, klimatskim pitanjima raspravlja se u senci americko-kineskog trgovinskog rata i rusko-ukrajinskog sukoba u Azovskom moru.

– Želim da na samitu G20 svetski lideri pokažu spremnost da zajedno rade u korist svih ljudi. Jer u svetu ekonomske nejednakosti, nejednakost i nepravda rastu, umesto da se smanjuju – kaže predsednik Argentine Maurisio Makri, prenosi RTS.

Vec u prvim satima 10. samita G20 – Sjedinjene Države, Kanada i Meksiko potpisali su novi NAFTA trgovinski sporazum. Svojom politikom po principu "Amerika na prvom mestu", predsednik Donald Tramp razljutio je i saveznike i rivale.

– Kina želi trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama – i otvoren sam za to. Ali sviđa mi se postojeći ugovor, jer u Ameriku iz Kine ulaze milijarde dolara, od carina i taksi -istice americki predsednik Donald Tramp.

U Buenos Ajresu ne manjka izneverenih ocekivanja zbog najavljenog, pa otkazanog susreta ruskog i americkog predsednika, zbog Ukrajine.

– To je posledica tvitovanja u stilu Donalda Trampa, a to ne pomaže rešavanju svetskih problema. Nema ljubavi na silu! Ako situacija u Americi, pritisci rusofoba, poput Ukrajine i sponzora sprece americkog predsednika da ima normalne odnose sa Rusijom – cekacemo na novu priliku – napominje ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Skup "velike dvadesetorke" pocinje i u nesporazumima u protokolu i prevodima, diplomatskim testom za saudijskog princa Muhameda bin Salmana, kašnjenjem nemacke kancelarke Angele Merkel, pozivima da se okoncaju ekonomski ratovi.

– Osim o trgovinskim ratovima, hajde da razgovaramo i o Siriji, Jemenu, agresiji na Ukrajinu. Za neke probleme treba nam samo dobra volja – istice predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Za sada, volje ne manjka antiglobalistima, kojima ipak nece biti lako da održe najavljene proteste u Buenos Ajresu, jer je na ulicama više od 22.000 policajaca.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/printscreen/@narendramodi

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter