Izvor:
11.05.2017 u 17:33
0

SMANJUJU SE CENE ROMINGA U EU: Da li to važi i za Srbiju?

Najava da će građani EU od 15. juna biti oslobođeni troškova na ime naplate rominga se ostvarila!

Sad je zvanično. Upravo sam dobio SMS poruku da nema više naplate rominga u EU+3 od 15. juna – pišu po društvenim mrežama mnogi Šveđani, kao i naši građani koji tamo žive, a gde govore o obaveštenju telekomunikacionih operatera iz te zemlje.

Ova odluka je nastupila pošto su se pregovarači Evropskog parlamenta, Saveta Evrope i Evropske komisije dogovorili oko regulisanja veleprodajnih cena koje telekomunikacioni operateri međusobno naplaćuju za usluge rominga.

To je ujedno bio i poslednji uslov koji je preostalo da se ispuni kako bi se konačno uspostavila upotreba mobilnih telefona izvan matične mreže korisnika.

To znači da će od 15. juna stanovnici EU međusobno zvanično razgovarati po istim cenama koje su dogovorili sa operaterima u svojoj zemlji.

Da podsetimo, tri evropske institucije dogovorile su najviše cene koje operateri mogu međusobno da naplaćivuju za usluge u romingu.

– Tako će veleprodajna cena za glasovne pozive od 15. juna najviše iznositi 3,2 evrocenta, a za SMS 1 evrocent. Što se tiče protoka podataka dogovoreno je postupno smanjenje za petogodišnj period.

Od 15. juna ove godine za jedan gigabajt (GB) naplaćivaće se najviše 7,7 evra, a postupnim smanjivanjem doći će se na 2,5 evra od 1. januara 2022. godine – objavljeno je u evropskom izdanju “Politike”.

Izvor: Telegraf
Foto: Pixabay, bljesak.info

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter