Izvor: Happy BSC
30.01.2022 u 18:07
0

SRBIJA JE SPREMNA ZA ENERGETSKU TRANZICIJU, Petar Stanojević u „Telemasteru“ na TV HAPPY

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović najavila je da će se nacrti dokumenata o energetskom razvoju Srbije naći na javnoj raspravi. Ona je pozvala sve građane da uzmu učešće u procesu njihovog donošenja jer će kako je istakla oni uticati na put energetike narednih decenija. 

Gost „Telemastera“ na TV HAPPY  prof. dr Petar Stanojević , specijalni savetnik potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović na ovu temu rekao je:

-Energetska situacija u svetu je trenutno opterećena nepoznanicama u vezi sa sukobom Rusije i NATO-a. Ako dođe do rata kako kažu prognoze, biće ograničen samo na teritoriju Ukrajine. Prognoze su da bi rat mogao da potraje mesec dana jer je takav odnos snaga na terenu. Gas ne dobijamo više preko Ukrajine.  Srećom ćemo imati gasa jer ga dobijamo preko Balkanskog toka, a naftu uvozimo iz Iraka. Uspeli smo da obnovimo  donekle rezerve gasa. Rezerve nafte takođe zasada ima donekle. Možemo izdržati 30 dana, ali svakako moramo raditi na rezervama.  Ono što nas očekuje je sigurno poskupljenje cene gasa i nafte ako dođe do eskalacije sukoba. Nivo rezervi naftnih derivata je opao u svetu. Pitanje je koliko Rusija može da ispumpa nafte zbog oporavka od pandemije. Verovatno cene neće ići mnogo i ići će postepeno. Ima i strukturnih problema jer se nije dovoljno ulagalo u  istraživanje na polju nafte. Neki kažu da će dostići do 100 dolara, neki kažu do 90. 

Stanojević dalje kaže:

-Na srpskom tržištu postoji više mehanizama kako te cene mogu da se obuzdaju. Prvo srpske kompanije mogu da daju svoj doprinos, a država da ne podiže akcize ili da ih kontroliše. Kada je reč o gasu to je malo teže, jer ne možemo da utičemo na uvoz. Kod snabdevanja električne energije, neće biti problema. 

Koliko je Srbija spremna za energetsku tranziciju

-Srbija je spremna za energetsku tranziciju više nego što je bila. Radi se nekoliko novih dokumenata. To sad ide svojim tokom uz manje ili veće prepreke. Kada je reč o zakonodavnim okvirima,   spremniji smo nego što smo bili. Došlo je i do novih investicija, imamo veće kapacitete u vetrogeneratorima nego što smo imali pre.   U toku perioda kada je bilo problema, duvanje vetra je pomagalo da se smanji uvoz. Svi ti elementi su bili od pomoći. Moramo da nađemo optimalni  uravnoteženi pristup prema svemu. Postoji nepoverenje u obnovljivi izvor energije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ukoliko ste propustili neku od emisija posetite naš You Tube kanal i budite uvek u toku https://www.youtube.com/user/tvhappyserbia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter